Οι ανάγκες του μωρού δεν είναι και τόσος σύνθετες. Φαγητό, ύπνος, παιχνίδι και αγάπη καλύπτουν τους πρώτες μήνες της ζωής του. Η αληθινή πρόκληση έχει να κάνει με το πότε και πόσο χρειάζεται κάτι από αυτά. Και όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν με τις δικές σας ανάγκες και το πρόγραμμα της υπόλοιπης οικογένειας. Το πρόγραμμα και η σταθερή ρουτίνα του μωρού διευκολύνουν τη ζωή των γονιών που μπορούν να λειτουργήσουν βάσει προγράμματος και το μωρό μαθαίνει πότε και τι να περιμένει. Εξάλλου, ένα μωρό χορτασμένο από φαγητό και ύπνο είναι ένα χαρούμενο μωρό. Επιπλέον, βοηθά στο μεταβατικό στάδιο όταν πρέπει να αφήσετε τη φροντίδα του μωρού σε κάποιον άλλο.

Κατά μέσο όρο, τα μωρά είναι έτοιμα να μπουν σε πρόγραμμα γύρω στους 2 με 4 μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε ξεκινά η εποχή των πιο σταθερών γευμάτων και ωρών ύπνου. Πριν τη ρουτίνα, έχετε ήδη αρχίσει να παρακολουθείτε τους φυσικούς ρυθμούς του μωρού, πόσο τρώει, πότε κοιμάται, ποια είναι η πιο συνηθισμένη διάρκεια κλπ. Σημειώστε τα κάπου για να τα συμβουλεύεστε όποτε θέλετε. Ακολουθήστε το μοντέλο που σας προτείνει ο γιατρός αλλά το βασικό είναι η άνεση του μωρού και η προσαρμογή πάνω στο ίδιο. Εξίσου σημαντικό είναι και το δικό σας ένστικτο γιατί εσείς είστε το πρόσωπο που κουβαλούσε 9 μήνες το μωρό σας. Αν έχετε φτιάξει ένα πρόγραμμα αλλά το μωρό ξαναπεινάει μετά από 1 ώρα, κάντε τις απαραίτητες αλλαγές.

Τα είδη της ρουτίνας

Βασισμένη στους γονείς. Είναι το πιο αυστηρό είδος γιατί εσείς αποφασίζετε πότε, πόσο και πού θα φάει ή θα κοιμηθεί το μωρό. Είναι ακριβές μέχρι και το τελευταίο λεπτό και συνήθως το προτείνει κάποιος ειδικός.

Βασισμένη στο μωρό. Οργανώνετε την καθημερινή ρουτίνα του με βάση τις ανάγκες του μωρού και πότε βλέπετε ότι χρειάζεται κάτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κάθε μέρα σας είναι απρόβλεπτη. Το παιδί δημιουργεί από μόνο του τη δική του ρουτίνα σιγά σιγά. Απλά κάποιες μέρες υπάρχουν και μικρές διαφοροποιήσεις.

Συνδυασμός. Με αυτήν την προσέγγιση, έχετε μία καθημερινή ρουτίνα με ώρες αλλά χωρίς την αυστηρότητα. Αν το παιδί δεν νιώθει πολύ κουρασμένο, δεν χρειάζεται να πάρει τον προγραμματισμένο υπνάκο του.