Σύμφωνα με την Lynette Mazur, την καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο βρεφικός λόξιγκας προκαλείται συνήθως από το τάισμα. Και είναι πολύ φυσιολογικό να συμβαίνει συχνά, ειδικά αν το μωρό διανύει τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Έχει λόξιγκα ακόμα και στη μήτρα της μητέρας του και δεν επηρεάζει την αναπνοή του. Μιλάμε για ξαφνικές συσπάσεις του διαφράγματος. Αν δεν επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητές του, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε και να επισκεφθείτε το γιατρό.

Αν βλέπετε όμως ότι παράγει πολλά σάλια και έχει έναν εκνευρισμό, γιατί μπορεί να πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Άλλοι λόγοι για να ανησυχήσετε είναι αν έχει ανεξέλεγκτο λόξιγκα ή αν συμβαίνει μετά τους 12 μήνες.

Υπάρχει θεραπεία; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που υποστηρίζουν ότι βοηθούν στη μείωση του λόξιγκα αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι που φεύγει από μόνο του. Σε καμία περίπτωση μην πιέζετε τα μάτια του παιδιού, τραβάτε τη γλώσσα του ή τρομάζετε το παιδί. Αυτά είναι αστεία γιατροσόφια που μόνο κακό κάνουν και μπορούν να τραυματίσουν το παιδί.

Μπορείτε να του δώσετε κάτι να ρουφάει, όπως η πιπίλα γιατί βοηθά στο να χαλαρώσει το διάφραγμα. Βάλτε το να ρευτεί ακόμα και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, γιατί μπορεί να χρειάζεται να αποβάλει τα έξτρα αέρια που προκαλούν και το λόξιγκα. Τέλος, χαϊδέψτε απαλά την πλάτη του μωρού και μην την χτυπάτε με δύναμη.