Με τόση πληθώρα επιλογών στα παιδικά αντηλιακά, είναι λογικό να μην είμαστε σίγουροι για το ποιο είναι ιδανικό και αν όντως προστατεύει επαρκώς τα παιδιά μας επαρκώς. Τα βασικά χαρακτηριστικά- γνώμονες είναι αν ο δείκτης προστασίας είναι 30 και άνω και αν είναι αδιάβροχο (για τα παιδιά που μένουν στο νερό πάνω από 40 λεπτά).

Η υφή τους. Τα κρεμώδη αντηλιακά είναι ιδανικά για ξηρές περιοχές, τα τύπου στικ βοηθούν την περιοχή γύρω από τα μάτια και τα τζελ είναι ό,τι πρέπει για περιοχές με τρίχες. Το σπρέι είναι αρκετά βολικό αλλά ποτέ δεν είμαστε σίγουροι για το αν βάλαμε όσο έπρεπε παντού, ενώ κάποια είναι εύφλεκτα.

Άλλες σημαντικές πληροφορίες: μην χρησιμοποιείτε αντηλιακά με PABA (βενζολικό οξύ) γιατί μπορούν να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες. Αν το έφηβο παιδί σας θέλει να βάλει αντηλιακό που μαυρίζει πιο γρήγορα, θα πρέπει να διαθέτει προστασία UV. Και πάντα να βάζει αντηλιακό πριν βαφτεί.

Τα μωρά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Όταν βγαίνετε έξω, ντύστε το με ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν χέρια και πόδια και μην ξεχνάτε το καπελάκι του. Αν υπάρχει δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο, απλώστε αντηλιακό κατάλληλο για βρέφη.

Πώς και πότε βάζουμε αντηλιακό

Για να λειτουργήσει σωστά η χρήση του αντηλιακού, εφαρμόστε 15 με 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Μην ξεχνάτε τα αυτιά, τα χέρια, τις πατούσες, τους ώμους και το σβέρκο. Κατεβάστε το μαγιό και βάλτε και στο δέρμα που καλύπτεται. Τέλος, βάζουμε lip balm με δείκτη προστασίας 30 και άνω. Ανανεώστε το περίπου κάθε 2 ώρες ή αμέσως μετά τη βουτιά στη θάλασσα ή αν έχει ιδρώσει. Το αντηλιακό έχει διάρκεια ζωής περίπου 3 χρόνια, οπότε αν δεν το τελειώσετε αυτό το καλοκαίρι, κρατήστε το για του χρόνου.

Ποιος χρειάζεται αντηλιακό; Όλα τα παιδιά. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προτρέπει τους γονείς να βάζουν σε τα παιδιά αντηλιακό με δείκτη προστασία 30 και άνω, ανεξαρτήτως χρώματος επιδερμίδας. Ακόμα κι αν έχει σκούρα επιδερμίδα και μαυρίζει εύκολα, το δέρμα πρέπει να προστατεύεται. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς οι ενήλικες, δίνοντας το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας.