Μπορεί να γίνει μία από τις ντροπιαστικές εμπειρίες της ζωής σας. Μιλάτε στο τηλέφωνο με το αφεντικό σας και το παιδί ξαφνικά αρχίσει να φωνάζει και να σας ζητάει να πάτε βόλτα. Κι ενώ εσείς του εξηγείτε ότι κάνετε κάτι σημαντικό, εκείνο επιμένει. Αυτό συμβαίνει περισσότερο γύρω στα 5, όταν το παιδί έχει αρχίσει να ανακαλύπτει ότι δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Όσο βελτιώνεται η μνήμη του και γίνεται λιγότερο παρορμητικό, θα μειώνεται και η αυθόρμητη αντίδρασή του όταν θέλει κάτι. Αλλά μην περιμένετε θαύματα. Όσο μαθαίνετε στο παιδί τα βασικά των καλών τρόπων και περιμένετε να το κάνει, σκεφτείτε ότι δεν το κάνει για να σας εκνευρίσει αλλά επειδή αυτός είναι ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο. Πώς μπορείτε να μειώσετε αυτή την ενοχλητική συνήθεια του παιδιού και να μην σας διακόπτει τις πιο ακατάλληλες στιγμές;

Δείξτε του πώς γίνεται. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι του αρέσει να αντιγράφει τη συμπεριφορά των ενηλίκων και δώστε το καλό παράδειγμα. Αν εσείς και ο σύντροφός σας διακόπτετε ο ένας τον άλλο, θα πρέπει να το κόψετε. Το ίδιο ισχύει και για το παιδί σας. Μην το διακόπτετε όταν μιλάει. Ακόμα κι αν το κάνετε, πείτε του μετά ‘συγγνώμη, σε διέκοψα. Για πες μου τι έλεγες’. Όσο περισσότερο σας ακούει να λέτε ευχαριστώ, παρακαλώ και συγγνώμη, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μιμηθεί τη δική σας στάση.

Κάντε ένα παιχνίδι. Μέχρι τώρα, το παιδί έχει μάθει να περιμένει τη σειρά του. Ζητήστε του λοιπόν να παίξετε ένα παιχνίδι όπου θα περιμένει τη σειρά του μέχρι να τελειώσετε. Καθίστε κάτω ώστε να έχετε οπτική επαφή. Κάντε του μία ανοιχτή ερώτηση σχετικά με κάτι που τον ενθουσιάζει και ακούστε με προσοχή τι έχει να πει. Αν αυτός διακόψει την απάντησή σας, αγγίξτε τα χείλη του με το δάχτυλό σας και ολοκληρώστε. Συνεχίστε το διάλογο.

Φανείτε έξυπνη με το θέμα του τηλεφώνου. Αν σας διακόπτει όταν μιλάτε, είναι επειδή νιώθει ότι απειλείται και δεν του δίνετε τη δέουσα προσοχή. Όταν θέλετε να μιλήσετε στο τηλέφωνο, μπορείτε να του προτείνετε να φάει κουλουράκια με γάλα ή να παίξει με το αγαπημένο του παιχνίδι μέχρι να τελειώσετε. Έτσι νιώθει ότι έχει κάποιον έλεγχο και ότι δεν τον ξεχνάτε.

Διαβάστε ένα βοηθητικό βιβλίο. Ευτυχώς, πάντα υπάρχουν παιδικά βιβλία που περνούν το μήνυμα στα παιδιά. Μαθαίνουν για τους καλούς τρόπους με όχι αυστηρά και διδακτικά μέσα χωρίς καν να το καταλαβαίνει.

Κάντε υπομονή. Μπορεί να θέλετε να έχετε ένα παιδί με καλούς τρόπους και διακριτικότητα από μικρή ηλικία, αλλά αυτό χρειάζεται χρόνια. Εσείς απλά του δείχνετε τον τρόπο, αλλά εκείνο το πετυχαίνει πλήρως μόνο όταν μεγαλώσει αρκετά.