Το βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται από γάλα ή από την κρέμα που βρίσκεται στην κορυφή του γάλακτος. Η μαργαρίνη είναι ένα προϊόν σχεδιασμένο να αντικαθιστά το βούτυρο. Ενώ το βούτυρο είναι ζωικής προέλευσης, η μαργαρίνη είναι κυρίως φυτικής προέλευσης. Το βούτυρο και η μαργαρίνη χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς στην κουζίνα. Ωστόσο, τα διατροφικά τους προφίλ είναι διαφορετικά. Ενώ το βούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, η μαργαρίνη είναι πλούσια σε ακόρεστα λίπη και μερικές φορές σε τρανς λιπαρά οξέα. Οι επιδράσεις των κορεσμένων λιπών στην υγεία είναι έντονα αμφιλεγόμενες, ενώ ο ρόλος τους στις καρδιακές παθήσεις είναι αντικείμενο έρευνας τα τελευταία χρόνια. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι τα τρανς λιπαρά οξέα, που περιέχονται σε κάποιες μαργαρίνες, αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο μαργαρίνες χωρίς τρανς λιπαρά.

Αν προτιμάτε τη μαργαρίνη από το βούτυρο, σιγουρευτείτε ότι επιλέγετε την εκδοχή χωρίς τρανς λιπαρά και προϊόντα που φτιάχνονται με ελαιόλαδο ή άλλο υγιεινό λάδι.

Αν πάλι προτιμάτε το βούτυρο, προτιμήστε αυτό από αγελάδες που τρέφονται χορτοφαγικά. Σε γενικές γραμμές, καλύτερο είναι να επιλέγετε τρόφιμα που έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία, σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή, το βούτυρο. Σε κάθε περίπτωση καταναλώστε με μέτρο.