Πολλά παιδιά διαμαρτύρονται όταν αλλάζουν ρούχα. Η εμπειρία του να νιώθουν ζεστά και άνετα και ξαφνικά να εκτίθενται, μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό. Απλά σκεφτείτε πώς θα ένιωθαν μέσα στη μήτρα: ζεστά και προστατευμένα. Ακόμα και μετά τη γέννηση, έτσι θέλει να νιώθει στον έξω κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμούν να είναι τυλιγμένα σε κουβερτούλα ή να φορούν ολόσωμο φορμάκι. Όταν το αλλάζετε στην αλλαξιέρα και είναι γυμνό και κρυώνει, ο μόνος τρόπος για να δείξει τη δυσαρέσκειά του είναι το κλάμα.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που τα μωρά δυσκολεύονται τόσο στην αλλαγή ρούχων. Τα βρέφη δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους ακόμα πολύ καλά. Όταν μένουν γυμνά, η θερμοκρασία τους πέφτει δραματικά και τους παίρνει αρκετή ώρα μέχρι να ξαναζεσταθούν αφού ντυθούν. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι πιέζετε το κεφαλάκι και τα άκρα του όταν προσπαθείτε να του βάλετε το φορμάκι. Τα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα στο άγγιγμα και γι αυτό αντιδρούν με κλάμα και απότομες κινήσεις.

Φορέστε του τα ρουχαλάκια του όσο πιο απαλά και γρήγορα γίνεται. Επίσης, προτιμήστε τα ζεστά μωρομάντιλα ή μουσκέψτε την πετσέτα του με νερό. Όταν το γδύνετε, ξεκινήστε μόνο με το κάτω μέρος ώστε να του αλλάξετε πάνα και να μην κρυώνει τόσο. Και φυσικά παραμείνετε ήρεμη γιατί ο εκνευρισμός αποτυπώνεται στο πρόσωπό σας και το παιδί το αντιλαμβάνεται. Μιλήστε του γλυκά για να ακούει τη φωνή σας.