H αναπνοή του μωρού. Ο ρυθμός της έχει πολλές εναλλαγές και σας προκαλεί τεράστια ανησυχία, ειδικά αν είστε νέα μαμά. Τη μία στιγμή αναπνέει πολύ γρήγορα και την άλλη σταματάει κάνοντας παύση. Οι ενδείξεις που δεν είναι φυσιολογικές είναι οι άναρθρες φωνές, τα διασταλμένα ρουθούνια, οι πολύ βαθιές ακανόνιστες ανάσες, η μόνιμα γρήγορη αναπνοή, η βαριά θορυβώδης αναπνοή και πολύ μεγάλες παύσεις μεταξύ των αναπνοών.

Το μπάνιο του μωρού: για τις πρώτες μέρες, δεν θα χρειαστείτε την μπανιέρα. Όσο ο αφαλός του μωρού δεν έχει φύγει ακόμα δεν θα πρέπει να πέφτει νερό στην περιοχή. Οι τοπικές πλύσεις με σφουγγάρι μπορούν να κρατήσουν το μωρό καθαρό στην αρχή. Αντίθετα, το κανονικό μπάνιο μπορεί να κάνει την επιδερμίδα του ξηρή. Με ένα ζεστό και υγρό πανάκι ή μωρομάντιλα χωρίς άρωμα σκουπίστε το λαιμό και οπουδήποτε μπορεί να έχει χυθεί λίγο μητρικό γάλα τελειώνοντας με τα γεννητικά όργανα του μωρού. Είναι πολύ φυσιολογικό αν εντοπίσετε σημάδια ξηροδερμία ή έξτρα τρίχες. Με τον καιρό, το δέρμα του επανέρχεται.

Ρούχα: στην αρχή θα επιλέξετε την άνεση αντί της καλής αισθητικής. Θέλετε ρούχα που αλλάζουν γρήγορα και βολεύουν παιδί στο θέμα του ύπνου. Εκτός από τα φορμάκια, χρειάζεστε μία πολύ λεπτή κουβέρτα για το κρύο ή τα βράδια. Αν κάνει πολλή ζέστη, μην προσθέτετε πολλά ρούχα στο παιδί και απλά επιλέξτε ένα ειδικό καπελάκι για τη ζέστη.

Εξοπλισμός: τα βασικά πράγματα που θα χρειαστείτε στην αρχή είναι μία καλή κούνια και ένα καλό κάθισμα αυτοκινήτου. Τα παιχνιδάκια, τα χαλάκια για τις δραστηριότητές σας και τα καθίσματα για την κουζίνα είναι πράγματα που θα χρειαστούν αργότερα.

Το νέο σπίτι σας: η περίοδος μετάβασης για εσάς μπορεί να πάρει καιρό και οι συναισθηματικές εναλλαγές θα είναι πολλές. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία κατάσταση την οποία βιώνει 1 στις 10 γυναίκες, επομένως θα πρέπει να μιλήσετε στο σύντροφο ή το γιατρό σας για τα συμπτώματα και πώς νιώθετε. Αν χρειαστεί, ζητήστε βοήθεια από οικεία πρόσωπα και φροντίστε τον εαυτό σας, όσο μπορείτε.

Το σώμα σας: το στήθος σας αλλάζει εμφανώς γιατί ξεκινά η παραγωγή του γάλακτος 72 ώρες μετά τον τοκετό. Μεγαλώνει ενώ οι θηλές γίνονται πιο ευαίσθητες. Επίσης, μπορεί να δυσκολευτείτε με το θηλασμό στην αρχή, μέχρι να συντονιστείτε με το μωρό σας. Το σώμα χρειάζεται χρόνο μέχρι να επανέλθει οπότε μην αγχωθείτε επειδή βλέπετε ακόμα αρκετά κιλά λόγω εγκυμοσύνης.