Όταν μιλάμε για προβλήματα ύπνου στα μωρά, αναφερόμαστε σε ηλικία 6 μηνών και άνω και σε εκείνα που διαρκούν για μακρά περίοδο. Αν και ενίοτε, μπορεί να μπερδευτείτε ως προς το τι θεωρείται πρόβλημα και τι είναι φυσιολογικό. Αν όμως ξυπνά περισσότερες από 3 φορές μέσα στη νύχτα, αν χρειάζεται πάνω από μισή ώρα μέχρι να ξανακοιμηθεί και αν αυτές οι δυσκολίες σας προκαλούν άγχος και κούραση, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Γιατί πρέπει να κάνετε κάτι. Αν το μωρό δεν κοιμάται επαρκώς, θα είναι κουρασμένο και θα γκρινιάζει. Θα είναι πιο απαιτητικό όταν ξυπνά και θα χρειάζεται περισσότερη παρηγοριά προκειμένου να ξανακοιμηθεί. Το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς. Η έλλειψη ύπνου σας κουράζει, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Τέλος, μειώνει το δέσιμο που έχετε με το μωρό και προκαλεί προβλήματα σε όλους τους οικογενειακούς δεσμούς που ήδη έχετε.

Από πού να ξεκινήσετε. Οι τέσσερις βασικές στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσετε, είναι: να εντοπίσετε τη συνήθεια που σχετίζεται με το πρόβλημα του ύπνου, να κόψετε βαθμιαία τη συνήθεια, να φτιάξετε μία θετική και ευχάριστη ρουτίνα ύπνου και να βοηθήσετε το παιδί να κοιμάται ανεξάρτητα. Η δοκιμαστική περίοδος θα είναι δύσκολη και χρειάζεται χρόνο μέχρι το παιδί να προσαρμοστεί πλήρως. Μόνο ο γιατρός θα σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή για τις αϋπνίες του παιδιού, και αυτό συμβαίνει σε πολύ δύσκολες και σπάνιες περιπτώσεις.