Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καλύτερη προσέγγιση πάντα είναι να δίνετε το καλό παράδειγμα. Κάθε φορά που λαμβάνετε εσείς ένα δώρο, δείξτε την εκτίμησή σας. Αν το παιδί σας χαρίσει μία ζωγραφιά, ευχαριστήστε το και πείτε κάτι συγκεκριμένο που σας άρεσε στο δώρο που σας έκανε. Δείξτε του πώς να ευχαριστεί τους άλλους και ξεκινήστε να γράφετε ευχαριστήρια σημειώματα. Αντί να το μαλώνετε όταν δεν φέρεται ευγενικά, επιβραβεύστε το όταν το κάνει. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι πολύ βοηθητικό να του κάνετε κατήχηση και να του λέτε διδακτικά τι πρέπει να κάνει.

Ένας άλλος καλός τρόπος να του μάθετε να εκτιμά είναι με το να μην το κακομαθαίνετε. Όσο δελεαστικό και να είναι να του παίρνετε συνέχεια πραγματάκια, αυτό κάνει το παιδί να ζητά κι άλλα και να μην εκτιμά αυτά που ήδη έχει. Στα γενέθλιά του, αντί να του πάρετε μία ντουζίνα πράγματα, περιοριστείτε σε δύο. Και μην ασχολείστε τόσο με την τιμή του δώρου. Ένα παιδί εκτιμά πολύ περισσότερο το χρόνο που περνάτε μαζί του παρά την τιμή.

Αν δίνετε στο παιδί σας χαρτζιλίκι, αφήστε το να γίνει υπεύθυνο αγοράζοντας παιχνίδια με τα δικά του λεφτά. Μπορείτε να του μιλήσετε για τη γενναιοδωρία και τη φιλανθρωπία ώστε να κρατάει ένα ποσό για παιδιά και ενήλικες που είναι λιγότερο τυχεροί από το ίδιο.