Αν και αυτού του είδους η συμπεριφορά σε ένα παιδί νηπιακής ηλικίας μπορεί να σας φαίνεται πολύ περίεργη, είναι πολύ φυσιολογικό σε αυτές τις ηλικίες. Με το να προσέχει τις ομοιότητες και διαφορές των αντικειμένων και να θέλει να τα κατηγοριοποιεί, είναι μία από τις πιο σημαντικές γνωστικές δραστηριότητές του. Ακόμα κι αν μοιάζει με τικ η κίνηση που κάνει με τα χέρια όπου τακτοποιεί και οργανώνει τα πράγματά του, μην ανησυχείτε. Πρώτα πρέπει να κάνει τη διαδικασία με τα χέρια του και μετά με τον εγκέφαλό του.

Αν παρακολουθήσετε το παιδί προσεκτικά (περισσότερο με χαρά και λιγότερο με άγχος) θα δείτε ότι ξεχωρίζει τα πάνινα παιχνίδια από τις κούκλες και μπορεί να προχωρά σε υποκατηγορίες. Αν είστε τυχερή, θα δείτε ακόμα πιο προχωρημένα διλήμματα γιατί προσπαθεί να αποφασίσει αν πρέπει να χωρίσει τα πράγματα με το κριτήριο του σχήματος ή του μεγέθους.

Από την άλλη, η ψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) δεν βοηθά το παιδί στην κατανόηση του κόσμου. Αυτό που νιώθει το παιδί είναι ότι μπορεί να ελέγξει τον κόσμο επειδή του προκαλεί μεγάλο φόβο και άγχος. Μπορεί να χρειάζεται να κάνει συνέχεια μερικές ιεροτελεστίες συνέχεια και αυτές να εισβάλουν στην καθημερινότητα και να συνοδεύονται από προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη και περίεργες διατροφικές συνήθειες. Συνήθως όμως είναι πολύ σπάνιο να το εντοπίσετε σε ένα παιδί νηπιακής ηλικίας.