Υπάρχουν αρκετές νέες μαμάδες που αναρωτιούνται για το αν επιτρέπεται να φάνε ψάρι όταν κυοφορούν ή θηλάζουν. Η απάντηση είναι ότι μπορείτε αλλά πρέπει να φανείτε προσεκτική στην επιλογή των σωστών για εσάς ψαριών. Έρευνες δείχνουν ότι τα ψάρια προσφέρουν μία σειρά θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του μωρού. Τα πιο σημαντικά είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα επειδή είναι δύσκολο να τα βρείτε σε άλλες τροφές. Τα ψάρια είναι υψηλά σε πρωτεΐνες, βιταμίνη D και χαμηλά σε κορεσμένα λίπη. Από την άλλη, έχετε ακούσει ότι τα ψάρια με πολύ υδράργυρο προκαλούν κακό στην εγκεφαλική ανάπτυξη και το νευρικό σύστημα του μωρού.

Η λύση δεν είναι να κόψετε εντελώς τα ψάρια, γιατί αποτελούν μία πολύ καλή διατροφική επιλογή. Τα Ω3 λιπαρά έχουν θετικό αποτέλεσμα στην όραση και τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Οι ιδανικές επιλογές ψαριών είναι: 225 γραμμάρια σολομού, 380 γραμμάρια πέστροφα ή 500 γραμμάρια σαρδέλες τη βδομάδα. Αν και είναι καλό να γνωρίζετε από πού έρχονται και αν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Αντιθέτως, είναι καλό να αποφύγετε τον ξιφία, τον μπακαλιάρο και τον τόνο. Ο τόνος σε κονσέρβα έχει εγείρει διαφωνίες ως προς την ποσότητα που μπορούμε να τρώμε. Ο λευκός τόνος είναι υψηλότερος σε υδράργυρο και υπάρχουν ειδικοί που δηλώνουν απόλυτα ότι πρέπει να αποφεύγεται εντελώς ενώ άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι μία γυναίκα που είναι έγκυος ή θηλάζει μπορεί να τρώει πολύ μικρές ποσότητες.

Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές που παρέχουν Ω3; Πολλές τροφές, όπως το γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι, το ψωμί και τα δημητριακά περιέχουν Ω3, αλλά όχι στο βαθμό που το επιτυγχάνουν τα ψάρια. Εναλλακτικά, υπάρχουν και τα Ω3 συμπληρώματα που μπορεί να σας προτείνει ο γιατρός σας.