Ένα πολύ μικρό παιδί μπορεί να συγκεντρωθεί, κατά μέσο όρο, 15 λεπτά περίπου. Αν είναι νήπιο, μπορεί και λίγο περισσότερο. Αν ένα γεύμα διαρκέσει για πολύ περισσότερη ώρα, το παιδί θα βαρεθεί, θα είναι ανήσυχο και θα τριγυρνάει στο τραπέζι. Επομένως, δεν έχετε και πολύ χρόνο για να το ταΐσετε. Μετά δεν θα είναι συγκεντρωμένο και θα δυσκολευτείτε, ακόμα και αν πεινάει πολύ. Ένα κόλπο που εφαρμόζουν όσοι τρώνε σε εστιατόρια με το παιδί, είναι να παραγγέλνουν το φαΐ των παιδιών σαν ορεκτικό ώστε να φάνε πιο σύντομα.

Εφόσον τα παιδιά αυτής της ηλικίας αποσπώνται εύκολα, είναι βοηθητικό να κλείσετε την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ακόμα κι αν έτσι πείθεται να καθίσει ακίνητο, θα είναι τόσο απορροφημένο από αυτό που βλέπει που μπορεί να μην αντιληφθείτε (ούτε και το ίδιο) ότι έχει χορτάσει.

Αν συνήθως δηλώνει ότι δεν πεινάει, σιγουρευτείτε πρώτα ότι δεν τρώει σνακ πριν το γεύμα. Φροντίστε τα γεύματα να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 2 ώρες και αν φάει κάποιο σνακ, απλά τραβήξτε την ώρα του βραδινού, αλλά μην το κάνετε συνέχεια.