Είναι φυσιολογικό να έχετε κράμπες και πόνους; Οι περιστασιακοί πόνοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κοινοί και άκακοι. Ενίοτε όμως γίνονται ένδειξη για ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Αν ξεκουραστείτε για αρκετή ώρα και ο πόνος δεν έχει περάσει, ενημερώστε το γιατρό σας, ειδικά αν συνδυάζονται με τα παρακάτω συμπτώματα: κολπική αιμορραγία, κρυάδες ή πυρετό, ναυτία και εμετούς, ζαλάδες και πόνο όταν ουρείτε. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, είναι φυσιολογικό να έχετε λίγες κράμπες. Αργότερα, οι κράμπες μπορεί να είναι συσπάσεις Braxton-Hicks αλλά σε γενικές γραμμές, οι κράμπες δεν προκαλούν ανησυχία. Αυτό που προκαλεί όμως ανησυχία είναι ο επίμονος σοβαρός πόνος συνδυαστικά με τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Επίσης, δεν είναι φυσιολογικό να πονάτε στην περιοχή της άνω κοιλίας. Αν την αγγίζετε και πονάτε, υπάρχει η πιθανότητα περιτονίτιδας, αλλά δεν θα κάνετε εικασίες χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι προκαλεί τους ελαφρείς πόνους στην εγκυμοσύνη; Τα αέρια και το φούσκωμα. Οι ορμόνες επιβραδύνουν την πέψη και υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στη μήτρα. Όπως είναι επόμενο, αυτά οδηγούν στη δυσκοιλιότητα. Ο οργασμός μπορεί να είναι η αιτία ελαφριάς κράμπας αλλά και οι συσπάσεις Braxton Hicks προς το τέλος της εγκυμοσύνης.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τους πόνους; Κινηθείτε ή κάντε πολύ ελαφριά σωματική άσκηση, πάρτε ένα ζεστό μπάνιο, ενυδατωθείτε όσο περισσότερο μπορείτε και ξαπλώστε στο κρεβάτι για λίγη ώρα.