Μια διατροφή που ενθαρρύνει τόσο την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα και αποθαρρύνει την κατανάλωση αλκοόλ, σχετίζεται με μειωμένο γενικά κίνδυνο καρκίνου, και ειδικότερα του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF/AICR) στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου το 35% των καρκίνων του μαστού και το 45% του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να αποφευχθούν με καλύτερη συμμόρφωση τις διατροφικές συστάσεις.

Ερευνητές του γαλλικού ινστιτούτου Inserm και του Πανεπιστημίου Paris 13, με επικεφαλής την Δρ Ματθίλδη Τουριε, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των τεσσάρων δεικτών διατροφής και του κινδύνου για καρκίνο, αναλύοντας στοιχεία από την έρευνα NutriNet-Santé που ξεκίνησε το 2009.

Στη μελέτη είχαν εγγραφεί 41.543 άτομα, 40 ετών και άνω, που δεν είχαν διαγνωστεί πριν με καρκίνο. Συμπλήρωναν διατροφικά ερωτηματολόγια ανά έξι μήνες, περιγράφοντας αναλυτικά τι έτρωγαν και έπιναν επί 24ωρου βάσεως.

Μεταξύ Μαΐου 2009 και Ιανουαρίου 2017 καταγράφηκαν 1.489 περιπτώσεις καρκίνου, περιλαμβανομένων 488 καρκίνων μαστού, 222 του προστάτη και 118 του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε μια μονάδα αύξησης στον δείκτη συμμόρφωσης στο μοντέλο της υγιεινής διατροφής καταγραφόταν 12% μείωση του συνολικού κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου, 14% μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και 12% του προστάτη.

«Η συνεργατική συμβολή της υγιεινής διατροφής ήταν σημαντική, αφού για παράδειγμα διαπιστώσαμε ότι τα αντιοξειδωτικά των φρούτων και των λαχανικών συντελούν στην εξουδετέρωση της οξειδωτικής βλάβης που προκαλούν στο DNA το κόκκινο και κατεργασμένο κρέας, ενώ η γυμναστική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση του αίματος, εν μέρει εξισορροπεί την επίδραση των τροφών με πολύ αλάτι στον οργανισμό μας», εξηγεί η Δρ Τουριε.

Και συμπληρώνει ότι «τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τον ρόλο μιας συνολικά υγιεινής ζωής (με σωστή διατροφή, άθληση και αποχή από το αλκοόλ) στην πρόληψη του καρκίνου. Επομένως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε παράγοντας του τρόπου ζωής μας παίζει ρόλο και μπορούμε πάντα να υιοθετήσουμε ένα υγιεινό μοντέλο διαβίωσης». της Μαίρης Μπιμπή