Το πιο δύσκολο κομμάτι της νέας ζωής με το μωρό σας είναι ο ύπνος. Τα μωρά δεν κοιμούνται όπως και οι ενήλικες και αυτή η φάση είναι μία μεγάλη πρόκληση για την αντοχή σας. Πάμε να δούμε τους 5 βασικούς λόγους.

Κάποια νεογέννητα κοιμούνται όλη μέρα και ‘κάνουν πάρτι’ τη νύχτα. Κάποια βρέφη έρχονται στον κόσμο με πλήρως αντιστραμμένες τις μέρες και νύχτες τους. Τη μέρα κοιμούνται και το βράδυ είναι πλήρως ξύπνια, σαν κουκουβάγιες. Ένα μωρό που ξυπνάει κάθε μία ώρα μέσα στη νύχτα για να τινάξει τα πόδια του, να φάει ή να ζητήσει την αγάπη σας, μπορεί να σας εξοντώσει σωματικά και ψυχικά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι κοιμάστε περισσότερο τη μέρα, όπως και εκείνο και να θυμάστε ότι αυτή η βραδινή φάση είναι προσωρινή. Όσο ωριμάζει το νευρικό σύστημα του βρέφους, θα κοιμάται περισσότερο το βράδυ και ο ύπνος θα διαρκεί περισσότερο. Βοηθήστε τη μετάβαση με το να δημιουργήσετε ένα ήσυχο και σκοτεινό περιβάλλον τη νύχτα και αφήστε το πολύ φως να μπαίνει τη μέρα.

Μπορεί να γίνει απρόβλεπτο. Στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, οι ώρες ύπνου είναι ακατάστατες και δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες τη φορά. Συνήθως κοιμούνται 14-18 ώρες τη μέρα την πρώτη εβδομάδα και 12-16 ώρες όταν φτάνουν τον πρώτο μήνα. Πρέπει όμως να είστε προετοιμασμένοι γιατί το παιδί ίσως σας εκπλήξει με 4 συνεχόμενες ώρες ύπνου και την επόμενη μέρα να καταφέρει να κοιμηθεί το πολύ 1 ώρα.

Τα νεογέννητα δεν χρειάζονται ησυχία για να κοιμηθούν. Δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη έκπληξη αν αναλογιστείτε ότι το μωρό πέρασε 9 μήνες σε μία μήτρα. Εκεί ακούγονται οι χτύποι της καρδιάς σας, το πεπτικό σύστημα και άλλες σωματικές λειτουργίες. Θεωρητικά, είναι το βασικό πλεονέκτημα του πρώτου καιρού γιατί το μωρό μπορεί να κοιμηθεί εύκολα παντού. Απολαύστε το όσο διαρκεί γιατί μετά θα χρειάζεται και εκείνο ησυχία και ήρεμο περιβάλλον για να κοιμηθεί.

Έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Έτσι όπως υπάρχουν οι ενήλικες που κοιμούνται ελαφριά ή βαριά, έτσι και τα μωρά έχουν το δικό τους τρόπο ύπνου. Σε κάθε περίπτωση, βοηθά το να θέσετε πρόγραμμα και σταθερή ρουτίνα ύπνου.

Τα μωρά χρειάζονται λιτό περιβάλλον ύπνου. Αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να πνίξουν ή να αυξήσουν τη θερμοκρασία του μωρού. Τα μωρά δεν τα χρειάζονται όπως οι ενήλικες και πρέπει να έχουν την άνεση να κινηθούν έχοντας μόνο ένα καλό στρώμα και ένα σεντόνι.