Από τότε που η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ξεκίνησε να προτείνει τον ύπνο των μωρών ανάσκελα μειώθηκαν τα περιστατικά με το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου αλλά αυξήθηκαν τα μωρά με επίπεδα σημεία στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Επίσης, αυτό μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη στις κινήσεις, γιατί έτσι το μωρό έχει λιγότερες ευκαιρίες να δουλέψει τους μυς του κορμού. Μακροπρόθεσμα, επηρεάζει το πώς κάθεται, περπατάει και μπουσουλάει.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, το μωρό πρέπει να ξαπλώνει μπρούμυτα από τη στιγμή που γεννιέται. Ξεκινήστε βάζοντάς το μπρούμυτα πάνω στο στήθος σας ή στα πόδια για λίγα λεπτά έτσι ώστε να εξοικειωθεί με αυτήν τη στάση. Απλά μην το κάνετε μετά το τάισμα γιατί θα πιεστεί στην άνω κοιλία και θα φτύσει. Ιδανικά, κάντε το όταν είναι ξύπνιο και δραστήριο (μετά το ύπνο ή την αλλαγή πάνας). Όταν φτάσει τους 4 μήνες, το μωρό θα πρέπει να μπορεί να σηκώνει το στήθος από το πάτωμα και να στηρίζεται στους αγκώνες με όρθιο το κεφάλι. Μπορεί κατά λάθος να γυρίσει στο ένα πλευρό και να καταλήξει ανάσκελα. Είναι όμως φυσιολογικό, οπότε μην ανησυχείτε. Μέχρι τον έκτο μήνα, θα μπορεί να γυρίσει από μόνο του μπρούμυτα.

Προσπαθήστε να κρατήσετε το μωρό μπρούμυτα για 2-3 λεπτά αλλά αν αρνείται, περιοριστείτε στο 1 λεπτό και συνεχίστε να το ενθαρρύνετε βαθμιαία. Σιγά σιγά θα το συνηθίσει. Αν φροντίσετε να το κάνετε ευχάριστο, θα είναι δύσκολο να παραπονεθεί. Κρατήστε οπτική επαφή μαζί του και βάλτε παιχνιδάκια στο χώρο. Ξαπλώστε μαζί του και πείτε τραγουδάκια.

Φροντίστε μόνο να είναι σε μία χαμηλή και σταθερή επιφάνεια ώστε να μην γυρίσει και πέσει από κάπου. Μην το αφήνετε ποτέ μόνο του όταν είναι μπρούμυτα και μην το αφήσετε να κοιμάται σε αυτήν τη στάση γιατί υπάρχει το ρίσκο του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου του βρέφους.