Τα βασικά ροφήματα που χρειάζονται τα παιδιά είναι νερό και γάλα. Σύμφωνα όμως με έρευνα του Πανεπιστημίου της Columbia, τα δίχρονα λαμβάνουν περισσότερες από 120 θερμίδες τη μέρα σε γλυκά ροφήματα ενώ τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας πίνουν περισσότερα ροφήματα με συντηρητικά από ό,τι γάλα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά παίρνουν με αυτόν τον τρόπο τις μισές θερμίδες που χρειάζονται ημερησίως.

Τι κάνουμε όταν το παιδί μισεί το γάλα; Πολλά παιδιά αρνούνται πεισματικά να πιουν την πηγή σιδήρου και βιταμίνης D που χρειάζονται χωρίς έξτρα λίπος. Τα 2 φλιτζάνια γάλακτος με λίγα λιπαρά ισούνται με 85 γραμμάρια τυριού τύπου τσένταρ. Τα παιδιά συνήθως αρνούνται να πιουν γάλα όταν απογαλακτιστούν λόγω αλλαγής στη γεύση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βάζετε πολύ λίγο γάλα εμπορίου στο βρεφικό και να το αυξήσετε σταδιακά ώστε να αρχίσει να το συνηθίζει. Αν είναι μεγαλύτερο και δεν το πίνει, βάλτε γεύσεις αλλά όχι με κακάο και σοκολάτα. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα.

Όταν έχετε το αντίθετο πρόβλημα, έχετε ένα παιδί που πίνει όλη την ώρα γάλα. Αυτό όμως κόβει την όρεξή του και έτσι δεν τρώei λαχανικά και κρέας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε το γάλα με όλα τα λιπαρά και να του δίνετε με χαμηλά μετά τα 2 έτη. Αν δεν του αρέσει η γεύση, αναμίξτε τα δύο είδη. Ακόμα καλύτερα, δώστε του να πιει νερό μεταξύ των γευμάτων.

Έχει εξάρτηση από το χυμό. Αν και είναι καλό για ένα παιδί να πίνει 100% φυσικούς χυμούς, σε καμία περίπτωση αυτό δεν αντικαθιστά τη θρεπτική αξία ενός ολόκληρου φρούτου. Οι ειδικοί προτείνουν λιγότερο από 160 γραμμάρια χυμού από φρούτα για παιδιά 1 έως 6 και 340 γραμμάρια για μεγαλύτερα παιδιά. Είναι πάντα προτιμότερο να πίνει νερό όταν διψάει. Εφόσον δεν θέλουμε να αφυδατωθεί, αφήστε το να παίξει και να διψάσει και δώστε εσείς το νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να έχετε πάντα κανάτες με νερό και φρούτα μέσα για να το κάνετε πιο γοητευτικό στα μάτια του παιδιού.

Λατρεύει τα αναψυκτικά. Τα μισά παιδιά μεταξύ 4 και 8 ετών, πίνουν ένα αναψυκτικό την ημέρα. Είναι όμως αρκετά ξεκάθαρο ότι η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με την παχυσαρκία. Αν το ζητάει συνέχεια, δεν πρέπει να το απαγορεύσετε εντελώς γιατί τότε το κάνετε πιο δελεαστικό. Θέστε αυστηρά όρια για το πότε επιτρέπεται να πίνει, όπως είναι οι ιδιαίτερες περιστάσεις.