Υπερδιέγερση προκαλείται στο μωρό όταν συμβαίνουν γύρω του περισσότεροι ήχοι, εικόνες, φώτα και δραστηριότητες από αυτά που μπορεί να αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα, ένα νεογέννητο μπορεί να αναστατωθεί και να κλαίει επειδή το κράτησαν πολλοί άνθρωποι αγκαλιά στο σπίτι. Ένα νήπιο μπορεί να πάθει υστερία μετά από ένα πάρτι γενεθλίων ενώ ένα παιδί σχολικής ηλικίας να γκρινιάζει αν είχε μία γεμάτη μέρα με σχολείο, φύλαξη και μαθήματα κολύμβησης.

Οι ενδείξεις υπερδιέγερσης του μωρού είναι η κούραση και η γκρίνια, το εκτεταμένο κλάμα, όταν γυρνάει το κεφάλι του μακριά από εσάς και όταν σφίγγει τις γροθιές και κλωτσάει τον αέρα. Όταν βλέπετε ότι το μωρό υποφέρει, πάρτε το σε ένα ήσυχο δωμάτιο ώστε να ηρεμήσει, όπου είναι η κούνια του. Αν είστε έξω, βάλτε το μωρό στην καλαθούνα και καλύψτε με μία ελαφριά κουβέρτα. Ακόμα καλύτερα, τυλίξτε το για να ανακουφιστεί και να ελαττωθούν οι σωματικές αισθήσεις. Μία άλλη επιλογή είναι να το βάλετε σε μάρσιπο για να νιώθει το σώμα σας και να σας μυρίζει.

Αν αναρωτιέστε για το πόση ώρα χρειάζεται μέχρι να του φύγει η υπερδιέγερση, δεν θα βρείτε συγκεκριμένη απάντηση. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και λαμβάνει διαφορετικές ποσότητες ενθουσιασμού. Υπάρχουν μωρά που χειρίζονται καλύτερα τα έντονα περιβάλλοντα με πολύ κόσμο ή πληροφορίες. Το παιδί θα σας δείξει στην πράξη πόσο χρόνο χρειάζεται. Θα του κάνει καλό να έχει καθημερινά λίγο χρόνο για ήρεμο παιχνίδι και ξεκούραση, άσχετα από τον ύπνο.