Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό φρούτο, το οποίο είναι επίσης καλό για την υγεία σας. Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει μόλις 46 θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και πολλές υγιεινές φυτικές ενώσεις. Ακολουθούν τα οκτώ βασικά οφέλη του καρπουζιού στην υγεία σας. 1. Σας βοηθάει να ενυδατωθείτε Το να πίνετε νερό είναι ο καλύτερος τρόπος να κρατήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει. Το καρπούζι αποτελείται από 92% νερό. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι ένας από τους λόγους που τα φρούτα και τα λαχανικά σας κρατούν χορτάτη. Ο συνδυασμός νερού και φυτικών ινών σας κάνει να νιώθετε σαν να έχετε φάει μεγάλη ποσότητα φαγητού χωρίς την αντίστοιχη πρόσληψη θερμίδων. 2. Περιέχει θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις Το καρπούζι αποτελεί ένα φρούτο με ελάχιστες θερμίδες- μόλις 46 ανά φλιτζάνι. Αυτές οι θερμίδες είναι λιγότερες και από τις θερμίδες που έχουν τα φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα μούρα. Ακόμα, το καρπούζι σάς εφοδιάζει με πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των εξής βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων: βιταμίνη C, βιταμίνη Α, ποτάσιο, μαγνήσιο, βιταμίνες Β1, Β5 και Β6. Το καρπούζι είναι επίσης πλούσιο σε καροτενοειδή, όπως η βήτα-καροτένη και το λυκοπένιο. Επιπλέον, έχει κιτρουλίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ. 3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης.  Το καρπούζι περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ το οποίο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του νιτρικού οξειδίου στο σώμα. Το νιτρικό οξείδιο βοηθάει τα αιμοφόρα αγγεία σας να διασταλούν, κάτι το οποίο μειώνει την αρτηριακή σας πίεση. Άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία του καρπουζιού είναι καλά για την καρδιά σας, όπως η βιταμίνη Α, Β6, C, το μαγνήσιο και το ποτάσιο. 4. Μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες Οι φλεγμονές μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες. Το καρπούζι βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών και της οξειδωτικής βλάβης, καθώς είναι πλούσιο στα αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά λυκοπένιο και βιταμίνη C. 5. Συμβάλλει στην πρόληψη της εκφύλισης ωχράς κηλίδας Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας νόσου που είναι συνηθισμένη μεταξύ των ηλικιωμένων και σε προχωρημένες περιπτώσεις οδηγεί ακόμα και στην τύφλωση. 6. Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο των μυών Η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που περιέχει το καρπούζι μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο. Μάλιστα, ο χυμός καρπουζιού φαίνεται να ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα της κιτρουλίνης. Έρευνα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ έχει βρει ότι η κατανάλωση χυμού καρπουζιού μετά την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην χαλάρωση των μυών. 7. Είναι καλό για το δέρμα και τα μαλλιά σας Δύο βιταμίνες του καρπουζιού, η Α και η C, είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Η βιταμίνη C βοηθάει τον οργανισμό σας να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη η οποία κρατάει το δέρμα σας υγιές και τα μαλλιά σας δυνατά. Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για την υγεία του δέρματός σας αφού βοηθάει στη δημιουργία και την επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος. Παράλληλα, το λυκοπένιο και η βήτα-καροτένη σας προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα. 8. Βελτιώνει την πέψη σας Το καρπούζι περιέχει πολύ νερό και μια μικρή ποσότητα από φυτικές ίνες, τα οποία είναι σημαντικά για την πέψη σας.  Γενικά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού, βοηθάει στην υγεία του εντέρου σας.