Το μωρό σας κλαίει ακατάπαυστα αλλά ακόμα δεν έχετε μάθει να ‘διαβάζετε’ τη συμπεριφορά του και τα σημάδια που σας στέλνει. Όταν τα εντοπίσετε, θα προλαβαίνετε να το ηρεμείτε προτού εξοντωθεί από την κούραση και γκρινιάζει υπέρ του δέοντος. Όσο πιο γρήγορα δοκιμάσετε να βάλετε το παιδί για ύπνο, όταν καταλάβετε ότι έχει κουραστεί, τόσο πιο εύκολα θα ηρεμήσει.

Νεογέννητα: τα μωρά που μόλις έχουν γεννηθεί κουράζονται πιθανόν όταν είναι ξύπνια για περίπου 2 ώρες. Το καταλαβαίνετε από τα ακόλουθα σημάδια: τραβάνε τα αυτιά, κλείνουν τα χεράκια σε γροθιές, χασμουριούνται, ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα, μπορεί να κοιτάζουν το κενό, ακόμα και να αλληθωρίζουν. Δείχνουν ανήσυχα ή συνοφρυωμένα και βάζουν το δάχτυλο στο στόμα, Αυτό συνήθως είναι ένα σημάδι ότι προσπαθούν να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν.

Από 3 έως 6 μηνών, το μωρό μπορεί να κουραστεί αν είναι ξύπνιο από 1μιση- 3 ώρες σερί.

Από 6 έως 12 μηνών, κουράζεται όταν είναι ξύπνιο 2-3 ώρες και από 12 έως 18 μηνών κουράζεται εάν χάσει τον πρωινό ή τον απογευματινό ύπνο του. Όσο μεγαλώνει το μωρό, τα πιο συνηθισμένα σημάδια κούρασης είναι η αδεξιότητα, η προσκόλλησή του πάνω σας, το κλάμα, όταν ζητά προσοχή διαρκώς, όταν βαριέται τα παιχνίδια του κι όταν γίνεται σχολαστικό με το φαγητό του.

Κουρασμένο ή πεινασμένο; Καμιά φορά, είναι δύσκολο να καταλάβουμε τη διαφορά των δύο όταν το μωρό αρχίζει να κλαίει. Αν το μωρό έχει ταϊστεί μέσα στις τελευταίες δύο ώρες, τότε μάλλον είναι κουρασμένο. Αν δεν είστε σίγουρες, δοκιμάστε να το ταΐσετε. Αν πιει λίγο γάλα και συνεχίσει την γκρίνια, τότε είναι κουρασμένο.

Πώς θα μειώσετε την ένταση ώστε να κοιμηθεί ευκολότερα

Πηγαίνετε το παιδί στο δωμάτιο και στο σημείο που κοιμάται συνήθως

Μαζέψτε τα παιχνίδια ώστε να μην τα βλέπει

Μιλήστε του απαλά και ήρεμα

Κλείστε τις κουρτίνες ή τα στόρια

Κλείστε τα φώτα του δωματίου και επιλέξτε μικρό παιδικό φωτάκι

Βάλτε χαμηλά μουσική για να μην ακούγονται άλλοι εξωτερικοί θόρυβοι

Κάντε κάτι χαλαρό προτού κοιμηθεί. Ένα παραμύθι, μία γλυκιά αγκαλιά και ένα νανούρισμα βοηθούν το μωρό να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Εάν ζείτε σε ένα θορυβώδες σπίτι με πολύ κόσμο να πηγαινοέρχεται, θα χρειαστείτε παραπάνω ώρα για να χαλαρώσει.