Το πιο σημαντικό σημείο του θηλασμού είναι να μπορέσει το παιδί να βάλει στο στόμα του τη θηλή και να την κρατήσει, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του θηλασμού. Έτσι τρέφεται ολοκληρωμένα και μειώνει την ξηρότητα της θηλής σας. Τα μωρά είναι σχεδιασμένα να θηλάζουν, οπότε κάντε υπομονή. Γεννιούνται με ένστικτα ώστε να βρίσκουν το στήθος της μαμάς και να τα καταφέρνουν χωρίς βοήθεια. Αν συναντήσετε πρόβλημα, τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν.

Βήμα 1ο: μελετήστε. Διαβάστε βιβλία ή μπείτε σε τάξεις που αφορούν στο θηλασμό ώστε να είστε πλήρως ενημερωμένη όταν έρθει η ώρα. Γνωρίζοντας άλλες μελλοντικές μαμάδες, θα λύσετε πολλές απορίες που ίσως να μην είχατε καν σκεφτεί.

Βήμα 2ο: νιώστε άνετα. Βρείτε την πιο άνετη στάση για εσάς και μείνετε εκεί για λίγη ώρα. Αν ξαπλώσετε ανάσκελα, η βαρύτητα κάνει τη δουλειά της και δεν χρειάζεται να κάνετε πολλή δουλειά. Φροντίστε να έχετε δίπλα σας ένα γεμάτο μπουκάλι με νερό και όσα μαξιλάρια χρειάζεστε.

Βήμα 3ο: ξεκινήστε το θηλασμό το γρηγορότερο δυνατόν. Από την πολλή αρχή, το φυσικό αντανακλαστικό του μωρού είναι να κουρνιάζει στο στήθος της μαμάς από μόνο του και να θηλάζει. Η επαφή με το δέρμα του και η μυρωδιά σας θα το φέρουν γρήγορα κοντά στη θηλή.

Βήμα 4ο: τοποθετήστε κατάλληλα το μωρό. Ξεκινήστε βάζοντάς το μπρούμυτα πάνω στο γυμνό στήθος σας με τα μάγουλα και το σαγόνι να ακουμπούν εκεί. Κάποιες μαμάδες βρίσκουν πιο βολικό να βάζουν οριζόντια το μωρό πάνω στο στήθος. Σταθεροποιήστε το βάζοντας τα χέρια σας στην πλάτη και το σβέρκο του. Αν τρίψετε τη θηλή και βγει ελάχιστο γάλα, το μωρό θα το μυρίσει και θα ανοίξει το στόμα του.

Βήμα 5ο: οι ενδείξεις ότι συνδέεται καλά. Αν νιώθετε ένα τράβηγμα στο στήθος σημαίνει ότι πίνει γάλα. Πώς θα δείτε ότι καταπίνει; Όταν το σαγόνι κινείται ρυθμικά και ακούτε περιστασιακά να παίρνει ανάσα, σημαίνει ότι εκπνέει αφού καταπιεί. Αν παρατηρήσετε σημάδια, δάγκωμα ή αίμα στη θηλή μετά το θηλασμό, δεν είναι φυσιολογικό. Μιλήστε με το γιατρό σας γιατί μπορεί το παιδί να έχει πολύ στενό σαγόνι ή εσείς να έχετε αρκετά επίπεδες θηλές. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να ενημερώνεστε!