Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που ανακοινώνετε σε συγγενείς και φίλους ότι περιμένετε παιδί, όλοι έχουν να σας δώσουν και από μία συμβουλή για το τι να περιμένετε και πώς θα χειριστείτε τις ολοκαίνουριες συνθήκες. To ίδιο ισχύει και για τα άρθρα ή τις συμβουλές των ειδικών που προφανώς και ποικίλουν ανάλογα με την οπτική του καθενός. Και τελικά αποδεικνύεται ότι η μόνη ‘συνταγή’ είναι το ξεχωριστό ένστικτο της μητέρας. Οι παρακάτω 5 χρυσές συμβουλές είναι αυτές που μάλλον μετρούν περισσότερο.

  1. Θέστε το δικό σας πρόγραμμα ύπνου. Τα νεογέννητα δεν μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά μέρας και νύχτας, οπότε οι πρώτοι μήνες είναι σημαντικοί για το πώς ρυθμίζεται ο ύπνος τους. Γι αυτό φροντίστε να κοιμούνται κυρίως τη νύχτα. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες. Μαθαίνει να συνδυάζει το σκοτάδι και τα πυτζαμάκια περισσότερο με τον ύπνο.
  2. Βγείτε έξω να διασκεδάσετε! Δεν μιλάμε απαραίτητα για δείπνο σε εστιατόρια ή να πάτε για ποτό με τις φίλες σας, αλλά να πάτε μέχρι το πάρκο ή το σούπερ μάρκετ. Αν κάνετε σιγά σιγά μικρά βήματα, θα βγείτε για φαγητό πριν το μωρό κλείσει τον πρώτο μήνα ζωής.
  3. Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες. Να περιμένετε το χειρότερο και να ελπίζετε για το καλύτερο. Τα νεογνά κλαίνε 3 ώρες την ημέρα, κατά μέσο όρο και τρώνε κάθε 2 ώρες (όχι πάντα με ευκολία). Μπορεί να είναι όμορφα και υπέροχα, αλλά καλό είναι να ετοιμαστείτε για μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας.
  4. Κρατήστε ίδια τα επίπεδα θορύβου με πριν. Αν ψιθυρίζετε όλη την ημέρα, το παιδί συνηθίζει σε αυτές τις συνθήκες. Η μήτρα είναι γενικά ένα θορυβώδες μέρος, επομένως μην ανησυχείτε για το πόσο δυνατά μιλάτε.
  5. Το ζεστό νερό βρύσης αρκεί για να ζεστάνετε το γάλα. Αν είστε έξω και πρέπει να φάει, βάλτε απλά το μπουκάλι κάτω από ζεστό νερό. Αν το θερμαίνετε συχνά σε ειδικό σκεύος, θα χάσει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του.