Τα παιδιά που μιλούν σωστά και καθαρά τη γλώσσα τους έχουν και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τόσο στο σχολείο όσο και στις εξωτερικές δραστηριότητες. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τη σωστή χρήση της γλώσσας μέσα από την καθημερινή επικοινωνία με το παιδί ακολουθώντας τις παρακάτω στρατηγικές.

Ακούστε με προσοχή αυτά που σας λέει. Όταν το παιδί θέλει να μοιραστεί ένα πρόβλημα ή τα νέα της ημέρας του, σταματήστε ό,τι κάνετε και δώστε του την αμέριστη προσοχή σας. Αν νιώθει ότι είναι το κέντρο του ενδιαφέροντός σας, νιώθει και πιο άνετα να ανοιχτεί κι άλλο.

Χρησιμοποιήστε σωστή γραμματική. Μην μιλάτε πολύ απλοϊκά όταν μιλάτε στο παιδί σας. Σας μιμούνται σε κάθε ηλικία και αντιγράφουν αυτά που λέτε, ακόμα κι αν χρειάζεται χρόνος για να το κάνουν σωστά. Αποφύγετε τις βρισιές και τις ακατάλληλες εκφράσεις.

Διορθώστε το λάθη αλλά με διακριτικότητα. Αν το παιδί πει λάθος μία λέξη, μην του λέτε τι έκανε λάθος. Απλώς επαναλάβετε τη φράση σωστά και προχωρήστε χωρίς σχόλια. Αν, για παράδειγμα, σας πει ‘μου δώσει ένα μπισκότο’, πείτε του ‘α, σου έδωσε ένα μπισκότο. Τι ευγενικό’.

Χτίστε το λεξιλόγιό του. Ο πιο φυσικός τρόπος να το κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικές λέξεις προκειμένου να περιγράψετε ένα αντικείμενο. Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια και έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε άπειρα συνώνυμα.

Κάντε ανοιχτές ερωτήσεις. Αποφύγετε τις ερωτήσεις που έχουν ως απάντηση ένα απλό ναι ή όχι και ενθαρρύνετε το παιδί να σας απαντήσει με μεγάλες προτάσεις.

Δείξτε του πώς να διαβάζει φωναχτά το αγαπημένο του βιβλίο και παίξτε επιτραπέζια ή παιχνίδια που αφορούν στη γλωσσική ανάπτυξη, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Δώστε του ευκαιρίες να συνομιλεί με μεγαλύτερα παιδιά αλλά και ενήλικες. Επιτρέψτε του να παραγγέλνει μόνο του το φαγητό σε εστιατόρια και μην απαντάτε για λογαριασμό του όταν του απευθύνουν μία ερώτηση.