Όλα εξαρτώνται από τους λόγους για τους οποίους το παιδί χρειάζεται τις μικρές ιεροτελεστίες, επισημαίνουν οι ειδικοί. Το παιδί σας μπορεί να τις έχει για τον ίδιο λόγο που του αρέσει και η σπιτική πίτσα. Επειδή είναι καθημερινά πράγματα και νιώθει ότι μπορεί να βασίζεται σε αυτά. Πολλά παιδιά έχουν την αίσθηση της ασφάλειας και της απόλαυσης με ιδιοσυγκρασιακές ρουτίνες με το να τοποθετούν τα παιχνίδια σε συγκεκριμένη σειρά ή με το να έχουν τον ίδιο ρυθμό στην κίνηση όταν πλένουν τα δόντια τους.

Πολλές φορές συνδυάζεται με τη φαντασία τους και είναι ο τρόπος τους να ελέγχουν τον κόσμο. Αν απολαμβάνει τις μικρές ιεροτελεστίες και αν δεν του παίρνει χρόνο καθημερινά ή αν δεν φαίνεται να νιώθει άγχος όταν τις εφαρμόζει, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Από την άλλη, υπάρχουν και οι περιπτώσεις παιδιών που το κάνουν επειδή έχουν OCD (διαταραχή ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς). Η βασική διαφορά με τις φυσιολογικές ιεροτελεστίες είναι ότι το παιδί με OCD δεν τις απολαμβάνει, τις κάνει για να αποτρέψει κάτι δυσάρεστο και βιώνει μεγάλο άγχος.

Οι κλασικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν πλύσιμο χεριών, μέτρημα και άγγιγμα αντικειμένων με συγκεκριμένο τρόπο ή συγκεκριμένο αριθμό φορών. Παίρνουν πολλή ώρα καθημερινά και δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνική ζωή του παιδιού. ΑΝ υποπτεύεστε ότι το παιδί πάσχει από OCD, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και να μην αφήσετε να περάσει χρόνος μήπως αλλάξει κάτι.