Οι περισσότερες ουσίες που καταναλώνετε ταξιδεύουν με τη ροή του αίματος στο μητρικό γάλα. Είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσετε μία υγιεινή διατροφή και φυσικά να γνωρίζετε πώς κάποιες τροφές, φάρμακα, βότανα επιδρούν στο θηλασμό.

Φαγητό: αν και κάποιες μαμάδες πρέπει να αποφεύγουν συγκεκριμένες τροφές για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους, έχει αποδειχθεί ότι τα καυτερά φαγητά, τα όσπρια και το λάχανο σπάνια δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. Ποτέ όμως μην αγνοήσετε το κλάμα και τη δυσαρέσκεια του μωρού κάθε φορά που τρώτε μία συγκεκριμένη τροφή. Θα το εντοπίσετε επίσης στα κακά που κάνει, τα αέρια αλλά και στο συνεχές φτύσιμο ή εμετούς. Αυτό που πρέπει να περιορίσετε σίγουρα είναι η κατανάλωση ψαριού με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο.

Φάρμακα: αν και αρκετές φαρμακευτικές συνταγές είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια του θηλασμού, τα περισσότερα φάρμακα περνούν στο γάλα σε κάποιο βαθμό και επηρεάζουν την παροχή γάλακτος. Πάντα λοιπόν να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει ανάλογα.

Βότανα: είναι πολύ λίγα τα βότανα που έχουν μελετηθεί ως προς την επίδρασή τους στα μωρά που θηλάζουν, και ακόμα και εκεί δεν υπάρχει απόλυτη σιγουριά. Ο μάραθος, για παράδειγμα, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ώστε να ενισχύει την παροχή γάλακτος στο θηλασμό αλλά πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό πριν τον καταναλώσετε. Το χαμομήλι και το τζίντζερ θα πρέπει να καταναλώνονται σε φυσιολογικές ποσότητες και με μέτρο.

Φερθείτε στο αλκοόλ, την καφεΐνη και τη μαριχουάνα όπως κάνατε και στην περίοδο της εγκυμοσύνης.