Τα μηνύματα που δίνετε στο παιδί σας κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι εξίσου σημαντικά με αυτά που του σερβίρετε. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγετε να του λέτε τα εξής:

  1. Μπορείς να φας γλυκό μόνο αν φας τα λαχανικά σου. Όχι μόνο εξυψώνετε το γλυκό στα μάτια του αλλά στέλνει το μήνυμα ότι τα λαχανικά είναι χάλια και το γλυκό υπέροχο. Αν βλέπετε ότι το παιδί αφήνει όλο του το φαγητό και τρώει επιδόρπιο, απλώς περιορίστε το και μην το σερβίρετε καθημερινά.
  2. ‘ Είσαι τόσο ιδιότροπο’. Εσείς μπορείτε να το λέτε μεταξύ σας ώστε να καταλαβαίνετε τι θέλετε να πείτε, αλλά το να βάζετε αυτήν την ταμπέλα στο παιδί, δεν είναι καθόλου βοηθητικό. Το παιδί θα το εσωτερικεύσει και θα πιστεύει για τον εαυτό του ότι δεν μπορεί να δοκιμάσει νέα πράγματα.
  3. ‘Φάε 5 ακόμα μπουκιές κοτόπουλο και 3 μπουκιές αρακά’. Αν και υπάρχει καλή πρόθεση πίσω από αυτή σας την κίνηση, το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει έτσι πότε έχει χορτάσει και το κάνει ψυχαναγκαστικά επειδή εσείς το ζητάτε.
  4. ‘Δεν θα σου αρέσει’. Ακόμα κι αν είστε 99% σίγουρη ότι δεν πρόκειται να του αρέσει ένα φαγητό, δεν πρέπει ποτέ να το αποθαρρύνετε από το να δοκιμάσει. Εκτός αν πρόκειται για κάτι υπερβολικά καυτερό.
  5. ‘Πρέπει να το δοκιμάσεις’. Σε κάποια παιδιά λειτουργεί το να τα προτρέπετε να δοκιμάσουν έστω και μία μπουκιά. Υπάρχουν όμως και άλλα που δεν είναι έτοιμα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ολόκληρη μάχη στο τραπέζι.