Σύμφωνα με τη νέα σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νοσηρότητας στο παιδί καθώς του κινδύνου θανάτου από γρίπη.

«Ο ιός της γρίπης είναι συχνός και απρόβλεπτος. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ακόμα και σε υγιή παιδιά», εξηγεί ο Δρ Φλορ Μουνοζ, της Επιτροπής Μολυσματικών Νόσων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Η ανοσοποίηση μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας του παιδιού λόγω γρίπης».

Σύμφωνα με τη σύσταση, οι παιδίατροι θα πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο σε όλα τα παιδιά από έξι μηνών και άνω από τα τέλη Οκτωβρίου και έπειτα. «Προτείνεται δε η κλασική ενέσιμη χορήγηση ως η αποτελεσματική μέθοδος για την ανάπτυξη ανοσίας έναντι όλων των στελεχών του ιού της γρίπης. Το αντιγριπικό εμβόλιο σε εισπνεόμενη μορφή είναι υποδεέστερης αποτελεσματικότητας, αν και μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά που δεν μπορούν να κάνουν το κλασσικό εμβόλιο, αρκεί να είναι άνω των δύο ετών, υγιή και να μην έχουν υποκείμενη πάθηση», υπογραμμίζεται.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ο αριθμός των δόσεων του αντιγριπικού εμβολίου εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και το ιστορικό ανοσοποίησής του. Για τα παιδιά έξι μηνών έως οκτώ ετών χρειάζονται δύο δόσεις την πρώτη φορά που κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ τα παιδιά εννέα ετών και άνω χρειάζονται μόνο μια δόση, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού τους.