Αν είστε νέος γονιός, οι μέρες και οι νύχτες μπορεί να σας φαίνονται μόνιμα θολές. Αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά ίσως χρειαστείτε μερικά κόλπα για να μπορέσετε να ξεκουραστείτε. Αν όμως βλέπετε ότι συνεχίζετε να στερείστε εντελώς τον ύπνο, είναι καλό να ενημερώσετε το γιατρό σας γιατί ίσως αντιμετωπίζετε κάποια διαταραχή ύπνου.

Ακούστε το ξυπνητήρι. Μην το κλείνετε και μετά συνεχίζετε να κοιμάστε λίγο ακόμα. Δυναμώστε τον ήχο του ή βάλτε το να χτυπάει μακριά από το κρεβάτι σας ώστε να πρέπει να σηκώνεστε για να το κλείσετε.

Όταν νιώθετε χάλια όλη τη μέρα, πιείτε από νωρίς μία δυνατή δόση καφέ. Γενικά είναι προτιμότερο να αποφεύγετε την καφεΐνη τις απογευματινές ώρες γιατί αυτό επηρεάζει και το βραδινό σας ύπνο. Αντ’αυτού, προτιμήστε τροφές που δίνουν ενέργεια.

Αν δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε καθόλου στη δουλειά, αφήστε για άλλη μέρα τα πιο απαιτητικά καθήκοντα. Αν δεν έχετε εναλλακτική, ξεκινήστε τη μέρα σας με τις πιο δύσκολες εργασίες. Αποφύγετε το πολύ βαρύ φαγητό, όπως η πίτσα και οι μακαρονάδες, γιατί σας προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη υπνηλία. Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά και μικρότερες ποσότητες υδατάνθρακα.

Όταν νυστάζετε και οδηγείτε, φροντίστε να έχετε κοιμηθεί πριν, έστω και λίγο. Αν συμβεί ενώ οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη και καλέστε κάποιον να έρθει να σας πάρει.

Τσακώνεστε με όλη την οικογένεια. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να φέρει τεράστιο εκνευρισμό και συναισθηματικές εκρήξεις. Αποφύγετε τις εντάσεις και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες μέχρι να ηρεμήσετε.