Κωδικός τουαλέτα: η τουαλέτα στο σχολείο μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος φόβος στη λίστα ενός παιδιού. Και αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο της κύστης τους. Μπορεί να θέλει να πάει στην τουαλέτα και να του συμβεί ξαφνικά χωρίς ειδοποίηση ή την ώρα που είναι απορροφημένο από κάποια δραστηριότητα. Οι δάσκαλοι θα οργανώσουν διαλείμματα για τουαλέτα αλλά ενημερώστε το παιδί ότι μπορεί να πάει όποτε το ζητήσει. Σε περίπτωση ατυχήματος, μιλήστε μαζί του για το πώς θα το βοηθήσει ο δάσκαλος και ότι συμβαίνει σε πολλά παιδιά.

Να κάνει φίλους. Διαβεβαιώστε το ότι και τα άλλα παιδάκια θα είναι εξίσου αγχωμένα. Μιλήστε του για τις δικές σας εμπειρίες όταν κάνετε νέους φίλους. Δοκιμάστε να παίξετε ρόλους στο πώς θα προσεγγίσει ένα φίλο και ποια μπορεί να είναι τα θέματα συζήτησης. Είναι όμως αρκετά σημαντικό να ξέρει να μοιράζεται και να περιμένει τη σειρά του.

Τα βασικά του σχολικού. Τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο με λεωφορείο που τα παραλαμβάνει, μπορεί να τρέμουν στην ιδέα και μόνο. Μιλήστε μαζί του για να του λύσετε όλες τις απορίες και τους φόβους και κάντε μία βόλτα μέχρι τη στάση του λεωφορείου. Αν χρειαστεί βοήθεια, μπορεί πάντα να ζητήσει τη βοήθεια του οδηγού ή της δασκάλας.

Πώς θα φάει. Αγοράστε τα σκεύη που θα του δίνετε για το σχολείο και κάντε μαζί πρόβα τρώγοντας από αυτά στο σπίτι. Έτσι θα εξοικειωθεί με την ιδέα.