Οι μαθητές είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι – πάρτε για παράδειγμα τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου που το πρόγραμμά τους μοιάζει με 10ωρη εργασία! Ειδικά αν σκεφτούμε ότι στην εποχή μας οι απαιτήσεις για τις επιδόσεις τους συνεχώς αυξάνονται, με ξένες γλώσσες και συμπληρωματικά μαθήματα σε φροντιστήρια, ο ελεύθερος χρόνος τους δεν είναι απλώς πολύτιμος, αλλά αναγκαίος, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλα αυτά.

Χρειάζονται, λοιπόν, χρόνο αποσυμπίεσης με παιχνίδι και ανεμελιά.

Οι δραστηριότητες με τις οποίες περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και τις προτιμήσεις τους – από τις πιο δημιουργικές και ταυτόχρονα απολαυστικές, μετά τις βόλτες σε πάρκα ή το παιχνίδι με τους φίλους τους, είναι και το παιχνίδι εντός των τειχών, στο σπίτι, με χάρτινες κατασκευές και χειροτεχνίες.

Το μόνο που πρέπει οι γονείς να εξασφαλίσουν είναι μερικά βασικά υλικά, όπως είδη ζωγραφικής, και είδη χειροτεχνίας. Οργανώστε σωστά τον χώρο, ώστε να μη γεμίσουν τα έπιπλα με κόλλες και μπογιές, και αφήστε τα να δημιουργήσουν!

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να φτιάξουν νέα παιχνίδια ή διακοσμητικά για το δωμάτιό τους. Η χαρά της δημιουργίας, καθώς θα έχουν κάτι φτιαγμένο από τα χέρια τους, είναι ανεκτίμητη.

Εκτός αυτού, είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να περάσει δημιουργικό χρόνο η οικογένεια, με τα παιδιά να κατασκευάζουν υπό την καθοδήγηση των γονέων, αφήνοντας πάντα τα παιδιά να εκφραστούν με όσο… χρώμα και χαρτόνι θέλουν!

Μπορούν, επίσης, να ζωγραφίσουν σε χαρτόνι το όνομά τους ή την αγαπημένη τους φράση και, αφού το κόψουν κατάλληλα, να διακοσμήσουν τον τοίχο του δωματίου τους.

Μια ωραία ιδέα για τα πιο μικρά παιδιά, είναι να σχηματίσετε το αλφάβητο ή απλές λέξεις με μεγάλα χαρτονένια γράμματα, ώστε τα παιδιά να επαναλαμβάνουν όσα ξέρουν παίζοντας και να μαθαίνουν νέες φράσεις.

Επίσης με κομμάτια από παλιά υφάσματα και χαρτόνι μπορείτε να φτιάξετε διακοσμητικά για τα φωτιστικά σας…

Εκτός όμως από τις χάρτινες δημιουργίες, υπάρχουν έτοιμα πακέτα με τις all time classic πλαστελίνες και παρόμοια υλικά, όπως το slime, που περιλαμβάνουν ζωηρά χρώματα και σχήματα και μπορούν να εκτινάξουν τη δημιουργικότητα των παιδιών.

Οι ιδέες είναι ανεξάντλητες, αρκεί να υπάρχει όρεξη για δημιουργία! Οι DIY κατασκευές είναι ο καλύτερος τρόπος για τους γονείς να περάσουν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους και παράλληλα εκείνα να πάρουν την επιστροφή στο σχολείο «με το μαλακό».