Με όλες αυτές τις αλλαγές στην ενημέρωση για τη διατροφή, μπαίνουμε σε μία μόνιμη ανησυχία για το τι πρέπει να καταναλώνουμε, αλλά και τι να αποφεύγουμε. Πιο ειδικά, όταν μιλάμε για τα παιδιά μας, θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ώστε να είναι πάντα υγιή και ασφαλή. Ένα κλασικό θέμα είναι το γάλα.

Χρειάζονται τα παιδιά να πίνουν γάλα; Και ναι και όχι. Περιέχει αρκετά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα παιδιά, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Αλλά αν το παιδί σας παρουσιάζει αλλεργία, δυσανεξία ή απλώς δεν του αρέσει, μία σωστά σχεδιασμένη διατροφή μπορεί να του χαρίσει τα ίδια θρεπτικά στοιχεία.

Πρέπει να αγοράζω οργανικό γάλα; Όχι. Κάποιοι γονείς μπορούν να διαθέσουν αρκετά λεφτά στο γάλα ή επειδή βλέπουν ότι το παιδί τους το απολαμβάνει. Παρόλα αυτά, οι έρευνες δεν έχουν βρει σημαντικές διαφορές στα ορμονικά επίπεδα μεταξύ του κανονικού και του οργανικού γάλακτος.

Είναι πιο υγιές το πλήρες από το αποβουτυρωμένο; Όχι, γιατί και τα δύο είναι καλές πηγές του ασβεστίου και της βιταμίνης. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει γάλα με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά για τα παιδιά άνω των 2 ετών. Αν όμως βλέπετε ότι το παιδί επιλέγει γάλα με λιπαρά, δεν υπάρχει λόγος να το αποφεύγει. Εάν υπάρχει θέμα βάρους, είναι προτιμότερο να ξεκινήσει από τις βασικές διατροφικές συνήθειες και να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά από το να στερηθεί το πλήρες γάλα.

Είναι οκ να πίνει σοκολατούχο γάλα; Ναι, αλλά με μέτρο. Κάθε μερίδα περιλαμβάνει τρία κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Αν το παιδί δεν συμπαθεί το σκέτο γάλα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με γιαούρτι ή τυρί αλλά και με αμύγδαλα ή superfoods.

Γίνεται ένα παιδί να πίνει πολύ γάλα; Ναι, ειδικά τα νήπια που πίνουν γάλα όλη μέρα. Υπάρχει όμως το ρίσκο να έχουν χαμηλό σίδηρο επειδή η κοιλιά τους γεμίζει και δεν τρώνε κανονικό γεύμα. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, τα παιδιά 2-3 ετών χρειάζονται δύο μερίδες γαλακτοκομικά την ημέρα, τα παιδιά 4-8 ετών 2μιση και τα παιδιά άνω των 9 ετών θέλουν τρεις.

Είναι ασφαλές το ωμό γάλα που δεν περνά από παστερίωση; Οι ειδικοί δεν το συστήνουν γιατί υπάρχει ο κίνδυνος βακτηριδιακής μόλυνσης.