Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής και κρίσιμος κόμβος στην αλυσίδα διάθεσης των εμβολίων, καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Παιδείας να ξεκαθαρίσουν το τοπίο ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των παιδιών.

«Οι εμβολιασμοί των παιδιών είναι και πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικοί», επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος χαρακτηρίζοντας την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των παιδιών πριν εγγραφούν στο σχολείο ως «αμφίσημη».

Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του ο παιδικός εμβολιασμός συνιστά μείζονα παρέμβαση Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας, «ιδιαίτερα σήμερα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της Ιλαράς και άλλων νοσημάτων λόγω μη εμβολιασμού».

Οι φαρμακοποιοί ζητούν από την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα να ενημερώσουν υπεύθυνα την ελληνική κοινωνία για τα οφέλη του εμβολιασμού, σύμφωνα και με τις Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «και να εξασφαλίσουν την  πρόσβαση όλων των παιδιών στους εμβολιασμούς και με αποφασιστικό τρόπο να κλείσουν τα όποια παράθυρα για την ακύρωση της επιτυχίας του στόχου για καθολικό εμβολιασμό όλων των παιδιών».

Υπενθυμίζεται ότι, σε επιστολή που απέστειλε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προς τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας επισημαίνονται τα θεσμικά κενά στους εμβολιασμούς των παιδιών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» δηλαδή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Η ευθύνη των γονέων

Ωστόσο, οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από: α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ) Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε) ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005 (τ. Α’ ΦΕΚ 287).

Σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής στην εγκύκλιο δυστυχώς πουθενά δεν ορίζεται από το νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν.

«Επί της ουσίας δηλαδή η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης αυτής και ακυρώνει τον νόμο στο σημείο αυτό. Με απλά λόγια είτε ένα παιδί έχει κάνει τα εμβόλια, είτε δεν τα έχει κάνει δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού όλα τα παιδιά στο τέλος θα κάνουν την εγγραφή τους», σημειώνεται στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Οι παιδίατροι ζητούν λοιπόν την τροποποίηση του νόμου ώστε να προβλέπει τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους και θα θελήσουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς ή στα σχολεία, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τη Δημόσια Υγεία και τα υπόλοιπα παιδιά.