Μία από τις πιο δύσκολες αποστολές για κάθε μαμά είναι το φαγητό! Πώς θα κάνει το παιδί να αγαπήσει την υγιεινή διατροφή και να τη βάλει στη ζωή του; Πρόσφατα πέσαμε πάνω σε ένα βιβλίο που αρκεί να ξεφυλλίσεις τις σελίδες του για να καταλάβεις ότι θα γίνει η βίβλος κάθε κουζίνας που φιλοξενεί παιδιά!
Με τίτλο «Στη χώρα των Λαχανικών«, η Μαρία Χολέβα μας παρουσιάζει ένα βιβλίο με 30 λαχταριστές, πρωτότυπες και διασκεδαστικές συνταγές αλλά και χρήσιμες συμβουλές που θα κάνουν κάθε παιδί να αγαπήσει την υγιεινή διατροφή. Αν έχετε δοκιμάσει χωρίς μεγάλη επιτυχία όλα τα κόλπα των μαμάδων σας για να ταΐσετε το παιδί σας λαχανικά, με αυτό το βιβλίο θα μάθετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά και να το απολαμβάνει! Εμείς ξεχωρίσαμε δύο συνταγές από το βιβλίο και σας τις παρουσιάζουμε.

Συνταγή 1η: «Μια ωραία πεταλούδα»
Υλικά 2 φλιτζ. ρύζι 1 πορτοκαλιά πιπεριά 1 κόκκινη πιπεριά 1 κίτρινη πιπεριά 1 καρότο μία χούφτα φασολάκια 2 κλωναράκια σέλερι
Προετοιμασία Βράζουμε και αλατίζουμε το ρύζι και τα φασολάκια. Κόβουμε ένα κομμάτι από την κίτρινη και την πορτοκαλιά πιπεριά, και έπειτα κόβουμε σε μπαστουνάκια. Κόβουμε δύο πολύ λεπτά και μακριά μπαστουνάκια από το καρότο και με το ειδικό κουπ πατ φτιάχνουμε δύο λουλούδια από το καρότο.
Με ένα μαχαίρι ή με κουπ πατ κόβουμε στρογγυλά κομμάτια από όλες τις πιπεριές και δύο καρδούλες από την κόκκινη πιπεριά. Κόβουμε δύο μακριές λωρίδες από τα φασολάκια για τις κεραίες και δύο μικρότερες για την ουρά. Τέλος, κόβουμε το σέλερι σε μικρές φέτες – θα χρειαστούν αρκετές. Εκτέλεση Στο κέντρο του πιάτου βάζουμε τα μπαστούνια του καρότου. Δεξιά και αριστερά, στρώνουμε το βρασμένο ρύζι έτσι ώστε να σχηματίσουμε τα φτερά της πεταλούδας.
Τονίζουμε το περίγραμμα τοποθετώντας τις φετούλες σέλερι.
Ξεκινάμε τη διακόσμηση της πεταλούδας με τις μακριές λωρίδες από τα φασολάκια, τις οποίες θα τοποθετήσουμε στο πάνω μέρος από τα μπαστούνια του καρότου.
Αντίστοιχα, στο κάτω μέρος των μπαστουνιών θα τοποθετήσουμε τις μικρότερες λωρίδες για να φτιάξουμε την ουρά.
Ολοκληρώνουμε τη διακόσμηση τοποθετώντας τις καρδούλες κόκκινης πιπεριάς, τα λουλούδια καρότου, τα μπαστούνια και τα στρογγυλά κομμάτια κίτρινης και πορτοκαλιάς πιπεριάς σύμφωνα με το γούστο μας, αρκεί να υπάρχει συμμετρία.
Συνταγή 2: «3, 2, 1 εκτόξευση!»
Υλικά 1 φέτα τυρί γκούντα 1 φέτα τυρί τσένταρ 1 φέτα τυρί μοτσαρέλα 1 αβγό βραστό, κομμένο σε φέτες 1 κομμάτι στρογγυλή ρέβα 1 κόκκινη πιπεριά 2 πορτοκαλιά ντοματίνια 1 κίτρινη πιπεριά 4 κόκκινα ντοματίνια «βελανίδια» 2 φετούλες ελιές Καλαμών ½ αβοκάντο λίγος χυμός λεμόνι
Προετοιμασία Κόβουμε με ένα κουπ πατ σε σχήμα αστεριού το γκούντα και τη μοτσαρέλα.
Κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπ πατ το τσένταρ και του ανοίγουμε μικρές ανόμοιες τρύπες ώστε να σχηματίσουμε το φεγγάρι.
Ραντίζουμε το αβοκάντο με λεμόνι για να μη μαυρίσει και κόβουμε δύο λεπτές λωρίδες μοτσαρέλα.
Κόβουμε ένα πορτοκαλί ντοματίνι στα τέσσερα για τα εξαρτήματα του πυραύλου και στη μέση ένα κόκκινο ντοματίνι για το μπροστινό και το πίσω μέρος του.
Με τη βοήθεια ενός λεπτού κοφτερού μαχαιριού κόβουμε ένα κόκκινο ντοματίνι έτσι ώστε να σχηματιστεί η φλόγα.
Εκτέλεση Στο κέντρο ενός μαύρου πιάτου τοποθετούμε το αβοκάντο και από πάνω τις ελιές Καλαμών για τα παράθυρα του πυραύλου. Βάζουμε στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του αβοκάντο από μισό κόκκινο ντοματίνι και στις ενώσεις δύο λεπτές λωρίδες μοτσαρέλα.
Βάζουμε τα πορτοκαλιά ντοματίνια δεξιά και αριστερά του αβοκάντο. Δημιουργούμε τη φλόγα στον πύραυλο βάζοντας πρώτα το κόκκινο ντοματίνι, από πάνω το πορτοκαλί ντοματίνι και στο τέλος ένα κομματάκι κίτρινης πιπεριάς. Φτιάχνουμε τον πλανήτη Κρόνο, βάζοντας στη βάση τη στρογγυλή ρέβα, πάνω της ένα στρογγυλό κομμάτι από το ασπράδι του αυγού και, για να δώσουμε την αίσθηση της τροχιάς, διακοσμούμε με μία λεπτή λωρίδα κόκκινης πιπεριάς. Απέναντι ακριβώς από τον πύραυλο τοποθετούμε το τσένταρ-φεγγάρι. Αριστερά και δεξιά βάζουμε τις φέτες αβγού για να σχηματίσουμε τους πλανήτες και ενδιάμεσα διακοσμούμε με τα αστέρια.
Αν σας άνοιξε η όρεξη… εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το επόμενο βιβλίο που θα μπει στην κουζίνα σας.
Το βιβλίο Στη χώρα των λαχανικών κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Δείτε και τα βίντεο με 2 ακόμη φανταστικές συνταγές από το βιβλίο.