Καταρχάς, τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη; Είναι αυτό που συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, επειδή το παιδί δεν διαθέτει αρκετά ένζυμα λακτάσης. Η λακτόζη είναι παρούσα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και αποτελεί το 7% του μητρικού γάλακτος και του βρεφικού γάλακτος του εμπορίου. Είναι ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργεια που χρειάζεται και το βοηθά να απορροφά το σίδηρο και το ασβέστιο. Τα τρία είδη της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι τα εξής: η μη επίμονη. Είναι και η πιο κοινή μορφή που εμφανίζεται στο 70% των ανθρώπων που έχουν δυσανεξία. Γίνεται αισθητή στους εφήβους και ενήλικες και ακόμα μπορούν να ανεχτούν μικρές ποσότητες λακτόζης στο καθημερινό διαιτολόγιό τους. Η εκ γενετής δυσανεξία συμβαίνει στα μωρά που γεννιούνται χωρίς καθόλου ένζυμα λακτάσης. Αυτή η γενετική περίπτωση είναι εξαιρετικά σπάνια και τα νεογέννητα έχουν διάρροια από την πρώτη μέρα. Χρειάζονται από πολύ νωρίς συγκεκριμένη διατροφή. H δευτερεύουσα δυσανεξία είναι σύντομης διάρκειας και προκύπτει όταν το πεπτικό σύστημα αναστατώνεται από γαστρεντερίτιδα. Βελτιώνεται μετά από μερικές εβδομάδες.

Τα κλασικά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη είναι το φούσκωμα και ο στομαχόπονος, η διάρροια και τα αέρια. Τα μωρά επίσης μπορεί να έχουν εξάνθημα από την πάνα, γκρίνια, δυσκολία να πάρουν βάρος και πρόβλημα στο να συνδεθούν στο θηλασμό. Η θεραπεία έχει να κάνει με το αίτιο. Αλλά το σημαντικότερο είναι να ηρεμείτε και να ανακουφίζετε το μωρό όταν εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα. Στα μωρά, δεν συστήνεται να διακόψετε το θηλασμό γιατί το βρεφικό γάλα έχει αμέτρητα θρεπτικά στοιχεία για το βρέφος. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να ενημερωθείτε από τον παιδίατρο ώστε να σας καθοδηγήσει ανάλογα.

Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο ή έφηβο, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της λακτόζης στη διατροφή του. Επιλέξτε τυριά με μικρή ποσότητα λακτάσης, όπως η παρμεζάνα, η μοτσαρέλα, η φέτα και το τσένταρ, γιαούρτι, ο σόγια, το γάλα με όλα τα λιπαρά του, το βούτυρο και η κρέμα. Πρέπει όμως να προσέξετε το παγωτό και τα επιδόρπια με γάλα, το τυρί κρέμα, τις μπάρες με μούσλι και το στιγμιαίο πουρέ. Η μαγιονέζα, η σοκολάτα, τα κέικ και οι σούπες πρέπει να ελεγχθούν ως προς τα συστατικά τους.

Η υπερβολική ποσότητα λακτόζης προκύπτει αν οι μητέρες εκκρίνουν πολύ βρεφικό γάλα στις πρώτες εβδομάδες ή αν τα παιδιά πίνουν πολύ γάλα με το μπιμπερό.