Σημάδια και συμπτώματα άρνησης του σχολείου: παθαίνει κρίση ή κλαίει, κρύβεται κάτω από τα σκεπάσματα, αρνείται να κινηθεί, σας παρακαλά να μην πάει, παραπονιέται μονίμως για πόνους στο σώμα, απειλεί ότι θα αυτοτραυματιστεί και παρουσιάζει υψηλό άγχος. Τα συνήθη αίτια της άρνησης είναι τα αγχωτικά γεγονότα στο σπίτι ή το σχολείο, οι οικογενειακές συγκρούσεις, η μετακόμιση, η αλλαγή σχολείου, οι μαθησιακές δυσκολίες και το bullying.

To παιδί αποφεύγει πράγματα που το τρομάζουν, γλιτώνει τις κοινωνικές συναναστροφές και παίρνει περισσότερη προσοχή από τους γονείς. Γι αυτό και το πρώτο βήμα είναι να δείξετε κατανόηση απέναντι στο παιδί. Μιλήστε του θετικά και ενθαρρυντικά και βρείτε μαζί τι είναι αυτό που το κάνει να νιώθει πιο άνετο και ασφαλές στο σπίτι.

Όταν είστε σπίτι, διατηρήστε την ψυχραιμία σας όταν παθαίνει κρίση και φροντίστε να έχει το παιδί σταθερότητα στη ρουτίνα του ύπνου. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να έχετε μία καλή επαφή με το σχολείο, με το τι συμβαίνει εκεί αλλά και με το παιδί σας. Αν χρειαστεί και το παιδί δεν ανοίγεται αρκετά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο ή σε κάποιο γκρουπ υποστήριξης.