Η έλλειψη ύπνου στους εφήβους συνδέεται με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ.
16 Οκτωβρίου 2018 | 16:07

Οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο έχουν υψηλότερο ρίσκο για τη νόσο Αλτσχάιμερ από τους συνομήλικούς τους που ξεκουράζονται καλά. Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ, αλλά οι ορμονικές αλλαγές της εφηβείας (και η επιθυμία για επανάσταση) το κάνουν λίγο δύσκολο. Ωστόσο, μία νέα έρευνα από νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια βρήκε ότι οι έφηβοι που μειώνουν τις ώρες ύπνου ή ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν προβλήματα για το δρόμο προς την άνοια.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ. Με το να παίζουμε με αυτό το θέμα στην εφηβεία, γίνεται πιο επικίνδυνο από ότι στην ενήλικη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, το περσινό βραβείο Νόμπελ δόθηκε σε δύο επιστήμονες που έδειξαν ότι ο κιρκάδιος ρυθμός προσαρμόζεται από μόνος του στο πρόγραμμα μέρας και νύχτας, ανάλογα με το πού ζούμε. Με το να το αλλάζουμε και να δουλεύουμε τη νύχτα, για παράδειγμα, μπορούμε να προκαλέσουμε σοβαρότερα οργανικά προβλήματα από εκείνα που νομίζαμε παλαιότερα.

Η έρευνα του Δρ. Veasey δείχνει μία σύνδεση με την ασθένεια Αλτσχάιμερ  που ακόμα δεν έχει θεραπεία. Χρησιμοποιώντας ένα ποντίκι, η ομάδα είδε ότι τόσο ο σύντομος όσο και η διακοπτόμενος ύπνος οδηγούσαν σε ένα πρόωρο σύνολο μηχανιστικών βλαβών στα ποντίκια του εργαστηρίου.

Πρόσφατα Άρθρα
Θέμα ημερών οι αποφάσεις για την απαγόρευση της πρόσβασης στα social media για ανηλίκους 20 Μαρτίου 2026, 11:03
Απαγόρευση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους: 3 εφαρμογές για την προστασία των παιδιών 19 Μαρτίου 2026, 09:46
Κρήτη: Σοκάρει το κατηγορητήριο για τον θάνατο του μικρού Άγγελου 18 Μαρτίου 2026, 11:56
Παιδική θνησιμότητα: 9 παιδιά πεθαίνουν κάθε λεπτό 18 Μαρτίου 2026, 10:54
Επίδομα μητρότητας: Οι σημαντικότερες αλλαγές 18 Μαρτίου 2026, 10:44
Καιρός: Ραγδαία αλλαγή με βροχές και καταιγίδες 18 Μαρτίου 2026, 09:38
Μπεν Νίνταμ: Εξελίξεις στην εξαφάνιση – Άνδρας ισχυρίζεται ότι είναι το χαμένο παιδί 17 Μαρτίου 2026, 10:01
Παιδική παχυσαρκία υπό το πρίσμα του γονεϊκού στρες 16 Μαρτίου 2026, 17:51
Ηράκλειο: Πρώτες πληροφορίες για τον θάνατο του βρέφους που βρέθηκε στην κούνια 15 Μαρτίου 2026, 11:54
Τι συμβαίνει με την πικροδάφνη στις αυλές των σχολείων; 15 Μαρτίου 2026, 11:50
Καιρός: Παραμένει ανοιξιάτικος – Πού θα σημειωθούν βροχές 15 Μαρτίου 2026, 09:19
Η ιλαρά εξακολουθεί να απειλεί – Σύσταση εμβολιασμού από τον ΕΟΔΥ 14 Μαρτίου 2026, 14:53
Καιρός: Ανοιξιάτικος το Σάββατο – Έρχονται καταιγίδες από τις αρχές της εβδομάδας 14 Μαρτίου 2026, 09:15
Οι έφηβοι στην Αυστραλία παρακάμπτουν την απαγόρευση των social media 13 Μαρτίου 2026, 18:30
Θα βρέξει σήμερα; Ο καιρός ανά περιοχή 9 Μαρτίου 2026, 08:23
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version