Η περίοδος της εφηβείας χαρακτηρίζεται από γρήγορη ανάπτυξη και αλλαγή, τόσο σωματική όσο και πνευματική. Κάποιοι το διαχειρίζονται με άνεση και κάποιοι δυσκολεύονται περισσότερο. Αυτά που τους προβληματίζουν περισσότερο είναι το άγχος, τα προβλήματα στο σχολείο, η εικόνα του σώματος, τα οικογενειακά προβλήματα και η κατάθλιψη. Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχουν ανησυχίες και φόβους. Όταν όμως δεν φεύγουν ή δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητά του, μπορεί αυτό να είναι ένδειξη ότι χρειάζεται βοήθεια.
Μην ξεχνάτε όμως ότι οι αλλαγές στη διάθεση, ειδικά στην εφηβεία, είναι απολύτως φυσιολογικές. Το πρόβλημα ξεκινά όταν νιώθει ότι θέλει να εγκαταλείψει, όταν έχει προβλήματα με τον ύπνο και όταν απομονώνεται. Βοηθήστε το να νιώσει αγάπη, ασφάλεια και ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί. Γευματίστε μαζί όσο πιο συχνά μπορείτε και διατηρήστε τα μικρά καθημερινά πράγματα που κάνετε μαζί. Ακούστε τι έχει να σας πει και μην κρίνετε. Η σωματική επαφή μπορεί να γίνει πιο σημαντική από τα λόγια, γι αυτό δώστε στο παιδί μία ζεστή αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένα τρυφερό χάδι.
Πώς θα αλλάξει τις σκέψεις που του προκαλούν ανησυχία
- Αν ένα συγκεκριμένο γεγονός ανησυχεί πολύ τον έφηβο, μπορεί να καταγράψει όλες τις σκέψεις, κυρίως τις πιο αρνητικές.
- Μιλήστε για καθεμία από αυτές τις σκέψεις ώστε να δείτε πού υπάρχει λογική και πού όχι
- Βρείτε μαζί πιο βοηθητικές σκέψεις που λειτουργούν υπέρ του.
- Πείτε στο παιδί να πει δυνατά τα πράγματα που τον ενθαρρύνουν και ότι μπορεί να τα καταφέρει.
Αν νιώθετε ότι μπλοκάρετε σαν γονιός, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια και την οπτική άλλων γονέων εφήβων και να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας. Αν νιώθετε ότι τα πράγματα ξεφεύγουν αρκετά και δεν μπορείτε να βοηθήσετε περαιτέρω το παιδί σας, απευθυνθείτε σε ένα ψυχολόγο.