Υπάρχουν δύο βασικοί κανόνες όταν μιλάμε για τα παιδιά των άλλων: πρώτον, ποτέ δεν λέμε σε άλλους γονείς πώς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και δεύτερον, ποτέ δεν πειθαρχούμε ή τιμωρούμε το παιδί που δεν είναι δικό μας. Κάθε γονέας έχει τους δικούς του κώδικες επικοινωνίας και τρόπο να συμμορφώνει ένα παιδί, ακόμα κι αν εσείς διαφωνείτε. Επομένως, θα κάνετε περισσότερο focus στο πώς θα προστατεύσετε το παιδί σας από επιθετικές συμπεριφορές.

Για αρχή, αντισταθείτε στον πειρασμό του να ξεσπάσετε στο παιδί του φίλου σας. Αυτό που κάνει είναι ότι δοκιμάζει τα όρια των γύρω του. Τα παιδιά είναι πανέξυπνα και εντοπίζουν άμεσα τα αρνητικά συναισθήματα και την ενέργεια των ανθρώπων. Επομένως, αν καταλάβει τον εκνευρισμό σας, θα αντιδράσει ακόμα πιο υπερβολικά. Αν βλέπετε ότι ετοιμάζεται καυγά, αποσπάστε την προσοχή τους με ένα παιχνίδι ή ένα δυνατό ήχο. Αν μάλιστα δείτε ότι ο φίλος του παιδιού σας μοιράζεται κάτι, μπορείτε να το επιβραβεύσετε για τη φιλική του διάθεση. Αυτό που ίσως βοηθήσει είναι η αλλαγή του περιβάλλοντος. Αντί να περιορίσετε τα παιδιά σε ένα μικρό σαλόνι, επιλέξτε την παιδική χαρά. Εκεί θα εκτονώσουν καλύτερα την ενέργειά τους και δεν θα μπορούν να πετάξουν πράγματα το ένα στο άλλο.

Αν η κατάσταση επιδεινωθεί και το παιδί σας φοβάται από την επιθετικότητα του άλλου, ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα διάλειμμα από τη συγκεκριμένη παρέα. Δεν έχει νόημα να ζητάτε από ένα παιδί να αντιμετωπίσει ένα άλλο παιδί που φοβάται. Αν χωρίσετε τα παιδιά, είναι μία καλή ευκαιρία να συζητήσετε το θέμα με τους γονείς του άλλου παιδιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: