Ρωτήστε οποιονδήποτε ειδικό στην απώλεια βάρους και θα σας πει ότι το αδυνάτισμα απαιτεί στέρηση: πρέπει να τρώτε λιγότερο φαγητό βάζοντας λιγότερο στο πιάτο σας και, τελικά, θα χάσετε βάρος.

Αυτό μπορεί να είναι απλώς μια πλάνη, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορείτε να φάτε όσο θέλετε – αρκεί να επιλέξετε έξυπνα.

Ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια σέρβιραν σε εθελοντές γεύματα διαφόρων μεγεθών και μέτρησαν πόσο από το κάθε γεύμα κατανάλωσαν. Όπως ανέμεναν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που πήραν περισσότερο φαγητό στο πιάτο τους, έφαγαν περισσότερο φαγητό από ό,τι κανονικά. Για παράδειγμα, η αύξηση κατά 75% του μεγέθους της μερίδας οδήγησε τους εθελοντές να καταναλώσουν κατά μέσο όρο 27% περισσότερες θερμίδες.

Ωστόσο, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στη μελέτη, συμμετείχαν προηγουμένως σε μια ετήσια δοκιμή απώλειας βάρους, στην οποία είχαν διδαχθεί να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Ενώ τα άτομα αυτής της ομάδας ήταν εξίσου πιθανό να υπερκαταναλώσουν όταν αντιμετώπισαν μεγαλύτερες μερίδες, στην πραγματικότητα έτειναν να τρώνε περισσότερα από τα υγιεινά τρόφιμα χαμηλών θερμίδων που υπήρχαν στο πιάτο τους. Ως αποτέλεσμα, έλαβαν ακόμη λιγότερες θερμίδες από ό,τι οι άνθρωποι που έφαγαν μικρότερη μερίδα.

«Αν επιλέξετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά περιορίσετε την ποσότητα που τρώτε, η μερίδα θα είναι πολύ μικρή και πιθανότατα θα πεινάσετε πάλι αργότερα», υποστηρίζει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι χορταίνοντας με τρόφιμα χαμηλών θερμίδων, όπως τα λαχανικά και τα άπαχα κρέατα, μπορείτε να χάσετε βάρος ενώ εξακολουθείτε να τρώτε πολύ. 

Η μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση μικρότερης ποσότητας λιπαρών τροφών και η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από τα θρεπτικά, χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες τρόφιμα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πείνας, ενώ παράλληλα καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.