Είναι πάρα πολύ σύνηθες να υπάρχουν παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά, που ενώ τυπικά δεν είναι ερωτικά μαζί, δεν παίρνουν την απόφαση να χωρίσουν λόγω των παιδιών. Είτε έχουν βιώσει οι ίδιοι κάτι αντίστοιχο στην παιδική τους ηλικία είτε θεωρούν ότι έτσι θα καταστρέψουν τη ζωή των παιδιών τους. Η απόφαση όμως του να μείνετε ή να φύγετε είναι σημαντική. Τα παρακάτω ερωτήματα θα σας βοηθήσουν να το καταλάβετε.

  1. Ποιος είναι ο βασικός λόγος που σκέφτομαι να φύγω από τη σχέση; Να είστε πολύ ειλικρινής με τον εαυτό σας. Αφήστε για λίγο τις ανησυχίες που έχετε για το παιδί και σκεφτείτε τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Αν έπρεπε να σκεφτείτε ένα λόγο, ποιος θα ήταν αυτός;
  2. Ποιος είναι ο βασικός λόγος που θέλω να μείνω; Μπορεί να σας φαίνεται εύκολο αλλά σκεφτείτε κάτι που δεν αρχίζει με το ‘πρέπει’ ή με το ‘δεν έχω άλλη επιλογή’.
  3. Κινδυνεύω εγώ ή τα παιδιά μου αν μείνουμε; Μάλλον το πιο βασικό ερώτημα. Αν ο σύντροφος είναι κακοποιητικός (σωματικά, λεκτικά, σεξουαλικά ή συναισθηματικά) τώρα είναι η στιγμή να σκεφτείτε πρώτα την ασφάλεια.
  4. Διατίθεμαι να κάνω αλλαγές; Συνήθως έχουμε την τάση να ρίχνουμε τις ευθύνες μόνο στο σύντροφό μας. Σε όλες τις καταστάσεις όμως, παίζουμε κι εμείς το δικό μας ρόλο. Με τη σειρά του, πρέπει κι εκείνος να κάνει αλλαγές, σε περίπτωση που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη σχέση. Αν δεν είναι και οι δύο διατεθειμένοι να εξελιχθούν, μάλλον είναι προτιμότερο να χωρίσουν τους δρόμους τους.