Έχετε φτιάξει μακαρόνια για το παιδί αλλά ΄χετε συμπεριλάβει πρωτεΐνη και λαχανικά. Βλέπετε όμως ότι το παιδί καταβροχθίζει τα μακαρόνια και δεν αγγίζει τίποτα άλλο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που τρώνε μόνο υδατάνθρακες, όπως τα μακαρόνια κι ο πουρές αλλά οι γονείς θέλουν να κάνουν τα παιδιά τους να τρώνε πιο ισορροπημένα. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν σε αυτήν τη φάση είναι να περιορίσουν την ποσότητα και να κάνουν τη διατροφή λίγο πιο υγιεινή. Η απαγόρευση δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα.

Να θυμάστε ότι οι υδατάνθρακες κάνουν καλό στο παιδί γιατί είναι η πλουσιότερη πηγή ενέργειας. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά τους χρειάζονται καθημερινά. Ειδικά η πατάτα είναι εξαιρετική πηγή ινών και βιταμίνης C.

Πώς όμως δεν θα τους στερήσουμε την αγαπημένη τους τροφή αλλά θα ισορροπήσουμε και τον τρόπο που τρέφονται;

  • Πειραματιστείτε με λαχανικά και άλλα σιτηρά. Ένα σχετικά καλό μενού αποτελείται από τοστ το πρωί, ένα σάντουιτς για γεύμα και πίτσα για δείπνο. Οι ιδανικές εναλλακτικές όμως περιλαμβάνουν βρώμη ή γκρανόλα το πρωί, τορτίγια από καλαμπόκι και χούμους για σνακ, βραστές πατάτες, ρύζι και κινόα για δείπνο.
  • Βρείτε τις ‘ασφαλείς’ επιλογές. Κάντε μία λίστα με τα φαγητά που λατρεύει αλλά συνδυάστε τα με λιγότερο αγαπημένες τροφές. Μία τέτοια επιλογή είναι το πανέ κοτόπουλο με αρακά.
  • Φτιάξτε ένα μικρό ‘μπουφέ’. Αντί να σερβίρετε νουντλς ή πατάτες, φτιάξτε διαφορετικές γαρνιτούρες για το φαγητό, όπως τριμμένο τυρί, σάλτσα ντομάτας, ελιές, τόνο μπέικον, σπανάκι, πιπεριές