Πότε επιστρέφει και με ποιο τρόπο θα είναι διαφορετική; Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που έχουν όλες οι γυναίκες αφού γεννήσουν σε σχέση με την έμμηνο ρύση τους.

Πόσο σύντομα να περιμένω την επιστροφή της περιόδου; Ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει την περίοδο είναι ο θηλασμός. Η προλακτίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γάλακτος και καταστέλλει την ωορρηξία. Οι γυναίκες που δεν θηλάζουν ξαναέχουν περίοδο μετά από 4-8 εβδομάδες. Για εκείνες που θηλάζουν, μπορεί να περάσουν ακόμα και μήνες. Άλλες μαμάδες αδιαθετούν αφού σταματήσουν το θηλασμό.

Μπορώ να μείνω έγκυος πριν μου ξαναέρθει περίοδος; Ναι, γίνεται. Η ωορρηξία προκύπτει πριν την περίοδο. Ακόμα κι αν δεν έχει επανέλθει, μπορείτε να είστε γόνιμη. Επομένως, αν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος τόσο σύντομα, πρέπει να παίρνετε μέτρα αντισύλληψης, αλλά συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας για το ποιο είναι το καταλληλότερο.

Η περίοδός μου θα είναι ίδια με πριν; Η περίοδος μπορεί να αλλάξει πολύ, λίγο ή και καθόλου. Μπορεί να αλλάξει η διάρκειά τους, η ροή αλλά και ο κύκλος. Οι κράμπες μπορεί να αυξηθούν λόγω διεύρυνσης της μήτρας στην εγκυμοσύνη. Αν έχετε πάρει ορμόνες στην εγκυμοσύνη, μπορεί να έχετε μεγαλύτερη ροή.

Πώς θα καταλάβω ότι κάτι δεν πάει σωστά; Αν η ροή είναι τεράστια και πρέπει να αλλάζετε σερβιέτα ή ταμπόν κάθε μία ώρα, μιλήστε στο γιατρό σας. Άλλες ενδείξεις είναι το να χάσετε μία περίοδο αφότου έχει επανέλθει, να βλέπετε σημάδια μεταξύ της κάθε περιόδου και αν δεν έχει επιστρέψει τρεις μήνες μετά το τέλος του θηλασμού.