Το μαγείρεμα στο σπίτι μοιάζει με μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή από το φαγητό έξω, σωστά; Μάλλον όχι. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο χρόνο πέρναγαν γυναίκες μέσης ηλικίας μαγειρεύοντας  στο σπίτι, τόσο πιο πιθανό ήταν να υποφέρουν από μεταβολικό σύνδρομο. Η μελέτη δεν εστίασε στο τι ακριβώς μαγείρευαν οι γυναίκες, οπότε δεν υπάρχε τρόπος να μετρηθεί η υγιεινή των σπιτικών γευμάτων τους. Για παράδειγμα, δεν θα εξέπληττε κανέναν εάν τα βραδινά γεύματα περιελάμβαναν πιάτα όπως μακαρόνια, αντί για βραστά λαχανικά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι πιο συχνά, μπορεί επίσης να φτιάχνουν και περισσότερα γλυκά και ως εκ τούτου να καταναλώνουν περισσότερες γλυκές λιχουδιές, όπως τα μπισκότα και τα μπράουνις.

Με λίγα λόγια, το μαγείρεμα στο σπίτι είναι μια ευκαιρία είτε να φάτε υγιεινά είτε να φάτε εξίσου ανθιυγιεινά με το να είχατε παραγγείλει απ’ έξω ή δειπνήσει σε ένα εστιατόριο.

Το βασικό λάθος που κάνουν οι περισσότερες νοικοκυρές με αποτέλεσμα να παχαίνουν είναι το ότι τσιμπολογούν όση ώρα προετοιμάζουν και μαγειρεύουν το φαγητό. Κάποιες πίνουν συχνά κρασί, ενώ παράλληλα τρώνε τυρί, ξηρούς καρπούς ή κράκερς. Αυτό το άσκοπο τσιμπολόγημα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περίπου 300-400 επιπλέον θερμίδες, οι οποίες σε καθημερινή βάση είναι αρκετές για να σας απομακρύνουν από τον στόχο σας να χάσετε βάρος.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να μην παχαίνετε;

Από τη μία, φροντίστε τα λαχανικά να είναι περισσότερα από τους υδατάνθρακες στο πιάτο σας, και, από την άλλη, εάν είστε πεινασμένη όταν αρχίζετε να μαγειρεύετε, δοκιμάστε ωμά λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, όπως πιπεριά ή αγγούρια. Μια άλλη λύση, είναι να συνυπολογίζετε το πρόχειρο σνακ σας στον θερμιδικό προϋπολογισμό του γεύματός σας. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να τσιμπολογάτε ξηρούς καρπούς, μειώστε την ποσότητα ελαιόλαδου που χρησιμοποιείτε για το δείπνο σας.