Αν και θα αγαπάτε το δεύτερο παιδί τόσο όσο και το πρώτο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τη δική σας συμπεριφορά σαν μαμά. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι κάτι αναπόφευκτο και συμβαίνει σε όλους τους γονείς.

Δεν αγοράζετε ατελείωτα ρούχα με περίεργα σχέδια, φιόγκους και ιδιαίτερα υφάσματα για το μωρό. Την πρώτα φορά που περιμένετε παιδί, ενθουσιάζεστε και αγοράζετε ή δέχεστε δώρα με ατελείωτο ρουχισμό. Ή βλέπετε ότι τα παπουτσάκια δεν έχουν κάποια αξία τους πρώτους μήνες. Επιλέγετε λοιπόν φθηνά και άνετα φορμάκια.

Δεν είστε τόσο μικροβιοφοβική. Ένα κλασικό χαρακτηριστικό της νέας μαμάς είναι ότι ανησυχεί όλη την ώρα για τα μικρόβια και προστατεύει το μωρό από τους πάντες και τα πάντα. Αποστειρώνετε συνέχεια τα μπιμπερό, τις πιπίλες και ό,τι αγγίζει, καθαρίζετε συνέχεια το σπίτι και δεν επιτρέπετε σε κανέναν να αγγίζει το μωρό αν δεν πλύνει πρώτα τα χέρια του. Σίγουρα αυτά είναι πράγματα που θα κάνετε και με το δεύτερο παιδί, αλλά πολύ λιγότερο εμμονικά.

Οι δουλειές του σπιτιού αλλάζουν. Ίσως να προλαβαίνατε τα πάντα στην εντέλεια όταν είχατε μόνο ένα παιδί, αλλά τώρα θα δεδομένα θα αλλάξουν και αναπόφευκτα, τα άπλυτα θα είναι περισσότερα και τα πιάτα στο νεροχύτη.

Δεν θα παρατηρείτε ή σημειώνετε την παραμικρή αλλαγή στην ανάπτυξή του. Έχετε σημειώσει κάθε εκατοστό ύψους που πήρε το πρώτο παιδί, τραβήξατε άπειρες φωτογραφίες και βίντεο και φυλάξατε το πρώτο δοντάκι που έπεσε. Στο δεύτερο παιδί, αυτός ο ενθουσιασμός φεύγει γιατί τα έχετε ήδη βιώσει μία φορά.

Δεν ανησυχείτε σε υπερβολικό βαθμό. Δεν θέλετε να χτυπήσει, αλλά σίγουρα δεν το κυνηγάτε μήπως και του συμβεί. Ούτε πανικοβάλλεστε κάθε φορά που το βλέπετε να κλαίει. Πλέον ξέρετε κάποια πράγματα και μπορείτε να τα εξηγήσετε λόγω εμπειρίας ή κοινής λογικής.