Το θέμα είναι να ξέρουμε να τσιμπολογάμε σωστά, καθώς η ισορροπημένη διατροφή έχει ως έμβλημά της τον κανόνα των 5 γευμάτων. Σύμφωνα με αυτόν, ανάμεσα σε πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο, τα οποία ορίζονται ως κύρια γεύματα, θα πρέπει να υπάρχουν δύο ενδιάμεσα μίνι γεύματα (το δεκατιανό και το απογευματινό), ώστε ο οργανισμός να μη νιώθει εξάντληση και να έχει ανά πάσα στιγμή την απαραίτητη ενέργεια που θα του επιτρέπει να λειτουργεί σωστά.

-Μας τροφοδοτούν με ενέργεια

Το «κλειδί» για ενέργεια ολόκληρη την ημέρα είναι να διατηρούμε σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, γιατί αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ενεργητικοί αισθανόμαστε και συνδέεται άμεσα με τον τρόπο διατροφής μας. Το πολύ χαμηλό σάκχαρο αίματος προκαλεί κούραση, υπνηλία και ατονία. Γι’ αυτό, πρέπει να τρώμε λίγο και συχνά (5-6 γεύματα την ημέρα), ώστε να διατηρούμε το επίπε­δο του σακχάρου σταθερό στον οργανισμό. Όπως συμβαίνει και με το φαγητό μας, έτσι και με τα σνακ, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες, αλλά και μικρά μυστικά, που τα κάνουν ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

-Δεν είναι για… χόρταση!

Ο ρόλος των σνακ είναι σημαντικός για τη διατροφή μας, δεν παύει όμως να είναι επικουρικός. Σε καμία περίπτωση το πρόχειρο και αρκετές φορές όχι και τόσο υγιεινό τσιμπολόγημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τα κύρια γεύματα. Μη σας ξεγελάει το μέγεθός τους, γιατί μπορεί τα σνακ να είναι μικρά, αλλά συχνά οι θερμίδες τους είναι υπολογίσιμες. Ένα σνακ καλό είναι να μη δίνει πάνω από 200 θερμίδες.

-Δεν αντικαθιστούν τα γεύματα 

Τα σνακ είναι συνήθως μικρά σε ποσότητα και μονοδιάστατα από διατροφική άποψη. Kατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να περιέχουν το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Είναι επίσης χρήσιμα για τον οργανισμό εάν ανάμεσα σε δύο κύρια γεύματα μεσολαβούν περισσότερες από 4 ώρες. Iδιαίτερα αν θέλουμε να ελέγχουμε το βάρος μας ή αν έχουμε 2-3 κιλά παραπάνω, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα σνακ, έτσι ώστε να μην είμαστε πολύ πεινασμένοι όταν έρθει η ώρα του κυρίως γεύματος.

-Το μυστικό βρίσκεται στην ποικιλία 

Φροντίζουμε να επιλέγουμε διαφορετικά σνακ μέσα στην εβδομάδα και προτιμάμε να εναλλάσσουμε το γλυκό με το αλμυρό, προσφέροντας στον οργανισμό μας ευρεία γκάμα τροφών και κατά συνέπεια θρεπτικών συστατικών.

Ενδιάμεσα σνακ για ενέργεια όλη μέρα

Να έχετε πάντα πρόχειρα μερικά υγιει­νά σνακ, που θα σας τροφοδοτούν με ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δείτε μερικές καλές επιλογές:

-Γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα

-Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι

-1 τοστ ολικής άλεσης με 1 φέτα ­τυρί και 1 φέτα βραστή γαλοπούλα

-1 μπολάκι φρέσκια φρουτοσαλάτα

-1 χούφτα ξηρούς καρπούς μαζί με σταφίδες

-1 κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυρί