Όση ηλικιακή διαφορά και να έχουν τα παιδιά, παραμένουν και πάντα θα είναι αδέρφια. Το σημαντικό είναι το πώς σχετίζονται μεταξύ τους τα μέλη της οικογένειας. Και όταν μιλάμε για αδέρφια, ξέρουμε ότι πάντα υπάρχει μόνιμη παρέα και αντίδοτο στη βαρεμάρα.

Όταν το νέο μέλος μπαίνει στην οικογένεια, η κλασική ανταπόκριση από το μεγάλο παιδί είναι ο ενθουσιασμός. Τα βρέφη φαίνονται χαρούμενα και διαφορετικά και αλλάζουν εντελώς τη δυναμική της οικογένειας. Όταν τα μεγαλύτερα παιδιά θέλουν να βοηθήσουν, αφήστε τα. Μην τους επιβάλλετε να προσέχουν τα μικρά αδέρφια σαν να είναι οι κηδεμόνες. Απλώς εντάξτε τους στη διαδικασία. Εξάλλου, ένα σημαντικό όφελος που φέρνει ένα νέο μέλος είναι η χαρά και η παιδικότητα. Νομοτελειακά, τα μεγάλα αδέρφια και οι γονείς θα παίζουν τα παιχνίδια του μικρότερου μέλους και ξαναγίνονται παιδιά.

Εάν υπάρχει σημαντική ηλικιακή διαφορά, μπορείτε ως γονείς, να κάνετε διαφορετικές δραστηριότητες με κάθε παιδί ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Δεν είναι κακό να περνούν χρόνο χωριστά, εφόσον υπάρχουν και διαφορετικές ανάγκες σε κάθε ηλικία. Ο κοινός τόπος για την οικογένεια είναι συνήθως η ώρα του φαγητού. Η οικογένεια πρέπει να συγκεντρώνεται μία φορά την ημέρα καθημερινά για να συζητά όλα όσα την απασχολούν.