Πολλές νέες μαμάδες δεν θέλουν να κάνουν δίαιτα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, γιατί φοβούνται ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο γάλα και κατ’επέκταση στο μωρό. Το γάλα του μωρού δεν επηρεάζεται από αυτά που τρώμε και αλήθεια είναι ότι λέμε όχι στις στερήσεις και τις απαγορεύσεις. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προσέξουμε τη διατροφή μας, να πάρουμε όλα τα συστατικά που χρειαζόμαστε και να χάσουμε σιγά σιγά τα περιττά κιλά που μας άφησε η εγκυμοσύνη.

Πάμε να δούμε τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε, τι να αποφύγουμε και ποιες είναι οι ιδανικές τροφές για ισορροπημένη δίαιτα την περίοδο που θηλάζουμε.

Οι ιδανικές τροφές

Μην ξεχνάτε τις πρωτεΐνες 2-3 φορές την ημέρα, όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.

Να τρώτε 3 μερίδες λαχανικών κάθε μέρα, μεταξύ άλλων κίτρινα και σκούρα πράσινα και 2 μερίδες φρούτων.

Βάλτε στη ζωή σας τροφές ολικής άλεσης, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και η βρώμη.

Να πίνετε νερό όταν διψάτε, κυρίως κατά τη διάρκεια του θηλασμού, που το αποζητάτε περισσότερο.

Μπορείτε να είστε χορτοφάγος αν το θέλετε, αρκεί να αναπληρώσετε το κρέας με αποξηραμένα φρούτα, όσπρια και γαλακτοκομικά.

Πόσο πρέπει να τρώτε

Όσο θηλάζετε, χρειάζεστε περισσότερες θερμίδες. Αν έχετε κάποια κιλά από την εγκυμοσύνη, λειτουργούν ως οι θερμίδες που χρειάζεστε. Αν έχετε χάσει το βάρος, θα πρέπει να παίρνετε 500-600 θερμίδες επιπλέον την ημέρα. Όταν αρχίσει να τρώει στερεά τροφή, τότε μειώνετε σταδιακά και τις θερμίδες που λαμβάνετε.

Αλκοόλ και καφές

Το αλκοόλ δεν μένει στο γάλα και όσο περνούν οι ώρες, φεύγει από το αίμα. Επομένως είναι καλό να περάσουν 2-3 ώρες πριν θηλάσεις.

Η καφεΐνη από την άλλη, περνά στο γάλα του μωρού αλλά δεν τους ενοχλεί. Αν όμως δεις ότι δεν κοιμάται εύκολα και έχει έναν εκνευρισμό, καλό είναι να μειώσεις την καφεΐνη γιατί τα νεογέννητα ίσως είναι πιο ευαίσθητα σε ξένες ουσίες.

Τροφές που επηρεάζουν το μωρό

Η Ω3 είναι απαραίτητη για την εγκεφαλική ανάπτυξη κι εσείς θα την πάρετε τρώγοντας ψάρι 2-3 φορές τη βδομάδα. Ο σολομός και η πέστροφα είναι μερικά ενδεικτικά. Αποφύγετε τον ξιφία και τον τόνο που είναι υψηλά σε υδράργυρο.

Οι έντονες γεύσεις, όπως είναι το σκόρδο περνούν στο γάλα του μωρού, αλλά συνήθως το απολαμβάνει

Τα φυσικά χρώματα σε λαχανικά και τροφές μπορούν να αλλοιώσουν το χρώμα του γάλατος.

Το πικάντικο και καυτερό φαγητό δεν επηρεάζει τα μωρά συνήθως, αλλά καλό είναι να τα μειώσετε αν δείτε ότι έχει πολλά αέρια ή διάρροια.