Τα μωρά κρυώνουν πολύ εύκολα γιατί το ανοσοποιητικό τους είναι αρκετά ανώριμο και αυτό τα κάνει πιο επιρρεπή σε ασθένειες. Επίσης, περισσότεροι από 200 ιοί μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρύωμα και το παιδί αναπτύσσει αντισώματα ένα τη φορά. Και εφόσον τα μωρά εξερευνούν τα πάντα με τα χέρια και το στόμα τους, είναι πολύ εύκολο να βρουν έναν ιό με αυτόν τον τρόπο. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι πιο κλασικές εποχές ασθενειών, ενώ ο παιδικός σταθμός είναι το πιο σύνηθες μέρος μετάδοσής τους.

Ποιες είναι οι διαφορές του κοινού κρυώματος με τη γρίπη και τις αλλεργίες; Δεν είναι πάντα εύκολο να κάνετε το διαχωρισμό. Αν έχει κρυώσει, μπορεί να βήχει και να τρέχει η μύτη του. Επίσης, μπορεί να έχει λίγο πυρετό. Αν παίζει και τρώει όπως πάντα, τότε μάλλον είναι κρύωμα. Αν κοιμάται πολύ, αρνείται να φάει ή να πιει και κλαίει αδύναμα, τότε μάλλον είναι κάτι πιο σοβαρό. Η γρίπη συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, διάρροια ή εμετούς ενώ οι αλλεργίες περιλαμβάνουν υγρά μάτια, μύτη που τρέχει και δερματικό ερεθισμό.

Πώς θα μειώσετε την πιθανότητα κρυώματος; Να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν πιάσετε το μωρό, αφού αλλάξετε πάνα και πριν μαγειρέψετε το φαγητό. Προσπαθήστε να κρατάτε αποστάσεις από ανθρώπους που είναι άρρωστοι καθώς και τους χώρους όπου καπνίζουν. Φροντίστε να ενυδατώνετε συχνά το παιδί και να θηλάσετε όσο περισσότερο μπορείτε γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν πολλά οφέλη στην υγεία και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.