Υλικά

2 κιλά μανταρίνια ή κλημεντίνες

2 κιλά ζάχαρη

Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

1. Πλένετε σχολαστικά τα μανταρίνια, αφαιρείτε το κοτσανάκι τους και τα κόβετε στα τέσσερα (με το φλούδι). Τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει. Τα αφήνετε να πάρουν μια-δυο βράσεις και τα σουρώνετε.

2. Ξαναγεμίζετε την κατσαρόλα με νερό και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για να φύγει η πικρίλα των φρούτων. Aφού σουρώσετε τα μανταρίνια, τα αφήνετε να κρυώσουν, και αν έχουν κουκούτσια, πιέζετε κάθε τέταρτο ελαφρά για να φύγουν.

3. Στη συνέχεια, ψιλοκόβετε τα μανταρίνια σε τετραγωνάκια. Για κάθε φλιτζάνι μανταρίνια που ρίχνετε στην κατσαρόλα, υπολογίζετε 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Βάζετε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να βγάλουν τα φρούτα τον χυμό τους, ανακατεύοντας τακτικά.

4. Bράζετε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά και στο τέλος προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη μαρμελάδα να «κάτσει» για 24 ώρες.

5. Tην επομένη, βάζετε τη μαρμελάδα να πάρει βράση για άλλα 5 λεπτά και την αφήνετε να κρυώσει.

6. Aποστειρώνετε τα βάζα και τα καπάκια τους περνώντας τα με άσπρο οινόπνευμα, τα γεμίζετε με την κρύα μαρμελάδα και τα κλείνετε.