Όλοι έχουμε αυτό το αντανακλαστικό που μας αποτρέπει από το να πνιγούμε. Αν συμβαίνει στο μωρό σας, μπορεί να είναι επειδή έχει βάλει στο στόμα του κάποιο μικρό αντικείμενο ή επειδή τρώει πολύ γρήγορα και έχει πολύ φαγητό. Μπορεί να του συμβεί ακόμα και όταν δεν του αρέσει η υφή ή η γεύση.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι το ενθαρρύνετε να ηρεμεί κατά τη διάρκεια των γευμάτων, δηλαδή να μην τρέχει ή περπατάει ενώ τρώει. Επίσης, μην το αναγκάζετε να φάει περισσότερο από αυτό που μπορεί. Κόψτε την τροφή του σε μικρές μπουκιές και αποφύγετε εκείνες που μπορεί να του προκαλέσουν εύκολα πνιγμό. Τα σταφύλια, οι σταφίδες, οι ελιές και οι ξηροί καρποί είναι αρκετά επικίνδυνες για τα παιδιά σε πολύ μικρές ηλικίες. Δείξτε του πώς να τρώει ένα κομμάτι τη φορά, να μασάει καλά και να το καταπίνει προτού πάρει δεύτερη μπουκιά. Σε κάθε περίπτωση, μην το αφήνετε να τρώει χωρίς να είστε παρούσα και φροντίστε να πίνει πάντοτε νερό αφού φάει.

Σιγά σιγά, θα μάθει από μόνο του πώς να τρώει σωστά χωρίς να κινδυνεύει αλλά αν δείτε ότι αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά, απευθυνθείτε στο γιατρό του για περαιτέρω συμβουλές ή αναζήτηση οργανικού προβλήματος.